Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten maakten plaats voor asperges

"Een jaar of tien geleden had ik nooit gedacht dat we hier ooit asperges zouden telen", valt Fons Nooyens meteen met de deur in huis. Nu baat hij in Poppel, op een boogscheut van de Nederlandse grens, samen met zijn zoon Jan aspergebedrijf Nooyens uit. Ze telen het witte goud in de serre onder glas, onder minitunnels en in de vollegrond. Nog tot 20 juni draait het aspergeseizoen op volle toeren.

Van tomaten naar asperges
"Vijfentwintig jaar lang was dit een tomatenbedrijf, maar de serres waren afgeschreven. We zouden te grote investeringen moeten doen om door te kunnen gaan met tomaten. Een wkk-installatie was niet aan de orde, want er ligt hier geen gas. Bovendien was de energie toen ook al erg duur. We hebben er toen aan gedacht om de serres af te breken en om met het tuinbouwbedrijf te stoppen. Onder impuls van toenmalig Boerenbond-tuinbouwconsulent Walter Van Neck, zijn we ons gaan verdiepen in de aspergeteelt. Hij nam ons een paar keer mee op studiereis en gaandeweg raakten we overtuigd. Tijdens zo'n studiereis kwamen we in contact met Paul Vercammen, die het jaar voordien asperges in zijn kassen had geplant. Daar kregen we de smaak te pakken. We plantten aspergeplanten aan in de serres en gingen van start. Intussen bleef ook zoon Jan thuis om mee te helpen op het bedrijf."

Van eind februari tot half juni
De aspergeteelt viel goed mee. Ook op de velden rondom het bedrijf, die tot dan door andere landbouwers gehuurd en bewerkt werden, kwamen asperges te staan. Intussen omvat het bedrijf van Fons en Jan zo'n 15 hectare. Zowel in de serres als buiten, in de vollegrond, wordt de groente gekweekt. "In de serre oogsten we van eind februari tot eind april. Hier zitten de wortels ook in de vollegrond. Daarop staan bakken gevuld met potgrond. Deze teelt is net voorbij. We hebben de plastic pas weer opgerold. Nu zijn we volop buiten bezig onder de minitunnels. De grond onder de dubbele plastic is wat meer opgewarmd dan die onder enkele folie. Hier komt wat meer handenarbeid bij kijken, want beide folies moeten opgelicht en weer dicht gelegd worden. Als we straks naar de ruggen met enkele folie gaan, krijgt iedereen zijn eigen perceeltje toegewezen. Elke steker heeft dan een elektrisch karretje. Dat karretje legt de folie vooraan automatisch open en achteraan weer dicht. Intussen heeft hij de handen vrij om asperges te steken en ze in een bakje te leggen.

Lees het hele artikel bij Boerenbond
Publicatiedatum: