Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bontresistentie komkommers steeds belangrijker

Bont is een flink probleem in de komkommerteelt. In Duitsland trad het eerste geval van het gevreesde bontvirus (CGMMV) dit jaar reeds midden april op. In de zomer van 2015 was er bij verschillende bedrijven sprake van een aanzienlijke oogstuitval, waardoor er niet aan leveringsverplichtingen kon worden voldaan. Naast de complete uitval van planten leidt aantasting met het bontvirus ook tot een slechte vruchtkwaliteit. Het virus werd in Europa voor het eerst in 1965 aangetoond en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een groot probleem in de komkommersector.

Enza Zaden heeft daarom dit jaar extra aandacht voor het vorig jaar gelanceerde ras Dee Lite. Het nieuwe komkommerras bezit een IR-resistentie tegen het bontvirus. "Uitvoerige onderzoeken bij veel bedrijven in de jaren 2014 en 2015 hebben aangetoond dat de vruchtkwaliteit en de oogst ondanks infectiedruk door niet resistente rassen op een hoog niveau blijven", meldt de veredelaar.


Foto: Dee Lite komkommers, IR-resistentie tegen het bontvirus. Bron: Enza Zaden

Dee Lite heeft een moderne vorm, de komkommer is cilindervormig, zonder flessenhals en heeft een afgerond uiteinde. Ze is eveneens licht geribbeld en heeft een donkergroene kleur. Het gewicht van de komkommer ligt op gemiddeld 400 – 450 gram. De productie is vergelijkbaar met niet-resistente rassen zoals Galaxy of Amaluna. De plant is zeer makkelijk in balans te houden en doet het goed onder de teeltomstandigheden, ook tijdens een hete zomer.

Op weg naar de winkel verliest het komkommerras niet aan houdbaarheid en vruchtkwaliteit, zo hebben tests aangetoond. Enza Zaden zal dit jaar met Dee Zire, die dezelfde resistentie bezit, nog een ras testen dat speciaal bedoeld is voor de zomerplantingen bij de producenten.


Voor verdere informatie:

Enza Zaden Duitsland
Tel: 06231 / 94 11 20
info@enzazaden.de