Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe inzichten in geïnduceerde plantweerbaarheid

Onlangs is de PPS Fysisch-chemische inductie van plantweerbaarheid officieel gestart. Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de interactie tussen stuurlicht en inductie van plantweerbaarheid middels elicitors. Een elicitor is een stof die van buitenaf toegediend wordt bij de plant om een plantweerbaarheidsreactie te bewerkstelligen.

Planten beschikken over verschillende afweersystemen om zich te verdedigen tegen ziekten. Er zijn twee belangrijke (hormonale) regelsystemen: salicylzuur route en Jasmonzuur route. Via de salicylzuurroute wordt een verhoogde weerstand opgewekt tegen biotrofe pathogenen, zoals echte meeldauw. Via de jasmonzuur route wordt een verhoogde weerstand opgewekt tegen necrotrofe pathogenen, zoals botrytis. In dit project wordt gekeken naar de salicylzuurroute.

Door toepassing van een elicitor treedt in de plant een waarschuwingssysteem in werking. Deze maakt gebruik van moleculen die als boodschapper optreden en een systemisch signaal naar andere delen van de plant stuurt. Afhankelijk van het type elicitor verkeert de plant in gealarmeerde staat en mobiliseert pas op het moment dat ze een echte belager opmerkt veel sneller en sterker met de daadwerkelijke afweerreactie (priming). Of de plant mobiliseert onmiddellijk één of meer daadwerkelijke afweerreacties die de plant tegen de belager moeten beschermen. Er zijn aanwijzingen dat de werking van dergelijke plantweerbaarheids-elicitors kan worden vergroot en/of gestabiliseerd met behulp van stuurlicht en dan met name de rood (R):verrood (FR) verhouding.

Onderzoeksvragen zijn of daadwerkelijk met elicitors en R:FR de plantweerbaarheid kan worden vergroot en wat het onderliggende mechanisme hiervoor is. Vervolgens wordt verder ingezoomd in de juiste verhouding R:FR, tijdsduur en tijdstip stuurlicht in relatie met verschillende elicitors. In het onderzoek is tomaat het pilotgewas. Daarnaast worden de experimenten ook deels uitgevoerd met gerbera en een pot-/perkplant om te kijken of het breder toepasbaar is.

Met deze kennis kan door inzetten van elicitors en uitgekiende toepassing van stuurlicht de plantweerbaarheid 'aan'gezet worden als onderdeel van geïntegreerde gewasbescherming (IPM).

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: