Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Will Teeuwen, Teboza:

"Volumes Milieukeur-asperges relatief klein, maar vraag groeit wel"

Het aspergeseizoen is begonnen! Drukke tijden dus voor aspergekweker Teboza uit Helden. Sinds 2014 levert het Noord-Limburgse familiebedrijf ook Milieukeur-asperges. "En dat was een goede zet, want de vraag naar duurzamer geteelde asperges neemt toe", zegt eigenaar Will Teeuwen.

Dit jaar viel de officiƫle opening van het aspergeseizoen 2016 op donderdag 14 april. "De eerste verse asperges zijn vanaf eind januari al verkrijgbaar", legt Teeuwen uit. "Maar in de eerste maanden zijn er alleen kleine partijen voorhanden en deze zijn nog erg kostbaar. In de loop van april zijn er voldoende asperges beschikbaar en daalt de prijs naar een betaalbaar niveau. Vandaar dat we als branche dan het officiƫle startschot geven."



Vraag stimuleren
Een paar jaar geleden besloot het bedrijf werk te maken van het Milieukeur certificaat. Teeuwen: "We kregen steeds meer vraag naar duurzamer geteelde asperges, vooral van groentewinkels, biologische winkels en ondernemers die zich profileren met duurzame producten. Wij zagen dat als een kans om onszelf te onderscheiden."

In 2014 ontving Teboza het Milieukeurcertificaat voor een kleine zeven hectare. "Een relatief kleine hoeveelheid, maar voorlopig kunnen we daarmee aan de wensen van de markt voldoen", zegt de teler. "De vraag groeit wel, dus mogelijk dat we op termijn de Milieukeur hectares uitbreiden. Natuurlijk kun je die vraag zelf ook stimuleren. Dus als ik tijdens mijn gesprekken met klanten ook maar enigszins het idee heb dat ze interesse kunnen hebben in Milieukeur asperges leg ik het onderwerp op tafel. Grote retailers willen vooral een lage prijs, maar kleinere ondernemers hebben soms wel belangstelling, juist ook omdat hun klanten steeds vaker naar duurzamer geteelde producten vragen."

Slim werken
Om aan de eisen van Milieukeur te voldoen heeft Teboza onder meer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggeschroefd voor de complete teelt. Het bedrijf gebruikt daarnaast steeds vaker compost voor het vruchtbaarder maken van de grond, in plaats van mest. Ook dat is beter voor het milieu.
Teeuwen: 'Daarnaast halen we milieuwinst door onze werkprocessen slim aan te pakken. Zo plaatsen wij onze planten bijvoorbeeld in oost-west richting. Dan waait de wind er beter overheen en drogen de gewassen sneller na nat weer. Dat verkleint de kans op schimmel. Duurzamere werkmethodes en een hogere teeltrendement gaan vaak hand in hand."

Bron: SMK
Publicatiedatum: