Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Arne van Aalst: "Groei in specialties en bio"

900 miljoen kg Nederlandse tomaten in 2016

Tholen - De Nederlandse tomatenproductie vindt met name langs de kust plaats. Het tomatenareaal in Nederland bedraagt dit jaar 1760 hectare. Daarvan wordt 85% afgezet via telersverenigingen. Van het totale volume gaat nog ruim 5% via de klok. De andere tomaten worden via directe verkoop op wekelijkse basis vermarkt, met name aan exportbedrijven. Dit vertelde Arne van Aalst, algemeen directeur van Prominent tijdens de Tomato Conference in Antwerpen.


Bijna 90% van de Nederlandse tomaten wordt geëxporteerd.

900 miljoen kilo in 2016

Het Nederlandse tomatenareaal bedroeg 1133 hectare in het jaar 2000. 16 jaar later is dit gestegen met 55%. Het volume is in die jaren bijna verdubbeld. In 2000 was dat nog 520 miljoen kilo, maar in 2016 wordt een opbrengst van 900 miljoen kilo geraamd. Telersvereniging Prominent heeft 28 leden en een areaal van 301 hectare. De afzet van Prominent verloopt via Coöperatie DOOR. Arne: "Opvallend is dat tussen 2010 en 2015 er qua areaal weinig verschil is, een kleine groei. Het aantal bedrijven dat de tomaten produceert is echter gedaald met 40 en het gemiddelde areaal per teler ging van vijf naar zes hectare."


Arne van Aalst.

Groei in specialties en bio

Bijna 90% van de Nederlandse tomaten werd geëxporteerd in 2015. De belangrijkste afnemers zijn Duitsland (44%), het Verenigd Koninkrijk (15%) en Italië (7%). Voor de toekomst verwacht Arne dat de teeltbedrijven nog groter worden. "Daarna zal de groei in specialties blijven toenemen en ook biotomaten worden steeds belangrijker. Telers zullen ook meer gebruik gaan maken van duurzame energiebronnen zoals geothermische energie en de ontwikkeling gaat naar energieneutrale productie."

www.prominent-tomatoes.nl