Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Groente-TOP:

De groenteconsumptie moet omhoog, maar hoe?

Tholen - GMO-subsidie inzetten, de BTW op AGF afschaffen, groente met nieuwe concepten leuker, toegankelijker en breder beschikbaar maken. Ideeën om de groente-consumptie in Nederland structureel te verhogen, zijn er genoeg en op de gisteren georganiseerde groente-TOP was er ook eensgezindheid over het belang van hogere consumptie. Maar lukt het ook om plannen om te zetten in actie?

Bekijk de fotoreportage hier.


De bestuursleden van Stichting Food for a better lifestyle, kinderarts Koen Joosten (Erasmus MC), Gert Mulder (GroentenFruit Huis) en Rob Baan (Koppert Cress).

Gezondste land
"Nederland kan het gezondste land van Europa worden", constateerden de bestuursleden van Stichting Food for a better lifestyle, kinderarts Koen Joosten (Erasmus MC), Gert Mulder (GroentenFruit Huis) en Rob Baan (Koppert Cress) gisteren op de groente-TOP. Het congres werd georganiseerd in navolging van het GroenteCongres en draaide om het structureel verhogen van de groenteconsumptie. Dat is niet alleen de moeite voor de producenten, toonde Joosten aan, maar ook voor de overheid en de samenleving. Met gezonde voeding kan er flink bespaard worden op de gezondheidskosten.

Consumptie omhoog
Maar hoe krijg je de groenteconsumptie omhoog? Daar zijn talloze ideeën voor, werd gisteren duidelijk. Op de Groente-TOP waren gisteren initiatiefnemers uit de overheid, uit de gezondheidssector en AGF-sector om hun idee te pitchen. Duidelijk wordt dat de samenwerking tussen die drie beter kan. Zo zien de initiatiefnemers van de Stichting Food for a better Lifestyle graag de BTW op AGF verdwijnen - maar dat is volgens Angelique Berg, van het ministerie van VWS, geen te verwachten scenario. Vanuit de overheid werd juist meer gewezen op de mogelijkheden die de sector al heeft. Rob van Brouwershaven, directeur Plantaardige-agroketens en Voedselkwaliteit bij Ministerie van Economische Zaken, wees op de mogelijkheden van GMO. "Die subsidie is de laatste jaren in het verdomhoekje geraakt - maar als je 't goed doet is het mogelijk 100 miljoen euro uit Brussel te krijgen. We zouden graag zien dat producenten en producentenorganisaties daar gebruik van maken om de consumptie te laten toenemen."


Winnaar van de wedstrijd om het beste Groente Idee: Groentewrap Dutchie Dosa

Initiatieven
Vanuit diverse sectoren zijn er ook al initiatieven om de consumptie omhoog te krijgen. Voor de AGF-sector bekende initiatieven als Mijn Keukentuintje (Fossa Eugenia), Love my Salad (Rijk Zwaan) Veggipedia (, Power to the Pieper, de snackconcepten van Van Nature en de acties van Greenco bijvoorbeeld. Vanuit de gezondheidshoek zijn de initiatieven er ook. Er worden aan ouders workshops gegeven om kinderen te leren proeven, in samenwerking met ziekenhuizen worden voedingspakketten samengesteld om kankerpatiënten zich beter te laten voelen door middel van goede voeding, of smaaklessen voor kinderen. De combinatie tussen de twee sectoren - met toch een gelijk doel - lijkt echter regelmatig te ontbreken en dat was waarom het congres afgesloten werd met een brainstormsessie: gezamenlijk gingen de AGF- en de gezondheidskenners aan de slag om concepten te bedenken waarin de sectoren de krachten kunnen bundelen.



De groente-TOP krijgt volgend jaar vervolg met de tweede editie van het GroenteCongres.

Bekijk de fotoreportage hier.