Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: HortiDaily High Tech Greenhouse Tour

Onze internationale kasgroentennieuwsbrief HortiDaily is vorige week op pad gegaan met vijftig internationale telers, onderzoekers en investeerders. Twee dagen lang bezochten ze bijzonder projecten uit de Nederlandse tuinbouw. Vandaag de fotoreportage.

De eerste stop werd vorige week gemaakt bij Greenpack. De verpakkingsfaciliteit is opgericht door Nederlandse kastelers. De kracht van samenwerking en het daardoor kunnen opschuiven in de keten verbaasde de bezoekers. Niet alleen Nederlandse, maar ook Spaanse en Tunesische producten worden hier verpakt en door dit uit handen te geven, kunnen telers zich volledig richten op de teelt van kwaliteitsproducten. Tijdens het bezoek zagen we verschillende tomaten langskomen - later in het seizoen komen er ook paprika's en komkommers bij.


Een van de hallen bij Greenpack (click here for the complete photo report)

De tweede stop was de Redstar's Ultra Clima Greenhouse in Dinteloord. Redstar teelt op verschillende plekken in Nederland, maar ook in Spanje en het VK. De kas in Dinteloord is de nieuwste en op deze locatie vertelde KUBO een en ander over telen in een semi-gesloten setting met overdruk. Het concept is mee-ontwikkeld door de Canadese teler Casey Houweling.



In de Ultra Clima bij Redstar (click here for the complete photo report)

Door naar de derde stop: de High Tech Campus in Eindhoven, waar Philips' GrowWise centrum bezocht werd. Na een heerlijke lunch, met een salade uit de klimaatkamers, werd de groep rondgeleid door 's werelds grootste onderzoekscentrum, gewijd aan LED-toepassing in City Farming. Op 234 m² werken onderzoekers hoe belichting, klimaatcontrole, software en sensoren samenwerken - bijvoorbeeld in de meerlagenteelt van aardbeien.



Meerlagenteelt bij GrowWise (click here for the complete photo report)

De dag werd afgesloten bij Wim Peters in Someren, een van de eerste tomatentelers die aan de slag ging met LED interlighting. Peters werkt met een hybride systeem met LED interlighting en HID toplighting. Omdat de resultaten zijn verwachtingen overtroffen, heeft Peters het areaal LED in 2014 nog uitgebreid. Tijdens de tour legde Peters uit hoe LED-lampen helpen om de kwaliteit van zijn teelt te verbeteren en een betere, efficiëntere controle op het klimaat te krijgen. Iets minder succesvol legde collega Boy vervolgens uit hoe een bladsnijmes werkt. Na een klein oponthoud vertrokken de telers terug naar Delft.




Campari tomaten onder LEDs bij Wim Peters (click here for the complete photo report)

Op naar de tweede dag en op naar de Cressperience bij Koppert Cress. Stijn Baan liet de bezoekers in verwondering achter - niet alleen dankzij het bijzondere verhaal over marketing en het creëren van vraag in de markt, maar ook door de bijzondere producten, die uit de kas geplukt mochten worden. Zelfs de Japanse deelnemers, toch wel bekend met voor ons onbekende smaken, bleven in verbazing achter.



Bijzondere gewassen bij Koppert Cress (click here for the complete photo report)

De tweede stop op woensdag was  Improvement Centre van Delphy in Bleiswijk. Delphy, voorheen bekend onder DLV Plant - GreenQ, ontving de groep hartelijk en toonde de diverse proeven. De deelnemers leerden meer over bijvoorbeeld LED boven tomaten en aardbeien, duurzaamheid in rozenteelt en substraten in lisianthus. Na de wederom heerlijke lunch bij Delphy hield Wim van der Ende een presentatie over Het Nieuwe Telen.



Efficiëntie in paprikateelt Delphy (click here for the complete photo report)

De tweede dag werd afgesloten met een bezoek aan de Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem. De deelnemers hadden de kans om verschillende toeleveranciers uit de tuinbouw te bezoeken. Met 450 standhouders was er ook hier voor de deelnemers genoeg te beleven.



Click here for a high resolution picture of the group

Voor ons was het weer enorm leuk om zo'n grote groep telers te ontvangen en zeker de diversiteit (meer dan 20 nationaliteiten!) van de groep heeft ons verrast. We hopen dat de deelnemers niet alleen leuke, maar ook nuttige dagen hebben gehad. Extra dank natuurlijk naar alle bedrijven waar we langs mochten komen - en ook aan de sponsoren: