Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem Hendriks, Maison L’Oasis:

"Glazen kas in Tunesische woestijn was bewuste keuze"

Eind februari 2015 startte de bouw van ruim 4,5 hectare glazen kas in El Hamma in het zuiden van Tunesië. Er werd gestart vanaf 0 in de woestijn.

"De glazen kas was een bewuste keuze," aldus Willem Hendriks, directeur van Maison L'Oasis. In tegenstelling tot alle andere projecten in Tunesië heeft hij ervoor gekozen om een "glazen Venlo kas" te bouwen. Bovendien is er gekozen voor diffuus gehard glas. Deze keuze is gebaseerd op meer groeilicht in de winter én de lange termijn visie. Waar plastic elke drie jaar vervangen moet worden, heeft de glazen kas een langere levensduur.

Lange tijd was het diffuse karakter van plastic een groot voordeel ten opzichte van glas. Nu is dat ook goed toepasbaar met glas. Daarnaast is er veel ervaring met glas in vergelijkbare klimaten zoals in de VS, Australië en de Golfregio met diffuus glas. In Noord Afrika was dat erechter nog niet.



"We vonden het ook erg belangrijk dat de kas helemaal dicht was voor insecten," aldus Willem, "plastic is toch gevoeliger voor gaatjes. Met de installatie van insectengaas in de luchtramen is dat goed gelukt. We merken dat de druk van plagen heel erg rustig is. Op de vraag of glas een betere keuze is dan plastic is het nu nog veel te vroeg. Dat gaan we in de komende jaren meemaken."

De bouwtijd was relatief kort. Begin maart werd gestart met de fundering en op 1 september kon er al geplant worden. Met een korte bouwtijd in Tunesië is het erg belangrijk dat de installateurs en bouwers heel goed met elkaar afstemmen en intensief samenwerken. Havecon Projects fungeerde als hoofdaannemer en hieronder hebben VB en PB de gehele bouw strak gepland en uitgevoerd. Met deze samenwerking van de drie partijen uit Nederland is de planning geen moment in gevaar gekomen.

Wel is zo'n bouw erg pittig. "Vooral het weer zit de laatste maanden niet mee voor het poten. Overdag is het circa 40 graden buiten en 's nachts blijft het dan ook geregeld 30 graden. Overdag lopen de temperaturen in de kas dan op tot boven de 50 graden. Hierdoor is 's nachts werken eigenlijk de enige optie", vertellen de bouwers. "Toch was alles precies op tijd af. "

Telen
Hendriks: "De start van de teelt is hier lastig. Warme dagen en vooral 's nachts blijft de temperatuur heel erg hoog, zo'n 25 tot 30 graden. In oktober zakt de nachttemperatuur en gaat het makkelijker. De productie gaat goed en vooral de smaak en kwaliteit is echt heel erg goed. We hebben gelukkig weinig tijd nodig gehad om ons te onderscheiden van de andere grove tomaten in de winter, die voornamelijk uit onverwarmde kassen komen uit Marokko."



Voor meer informatie:
Havecon Kassenbouw B.V.
Marconistraat 32
2665 JE Bleiswijk
Postbus 25
2665 ZG Bleiswijk
Tel. 010 266 32 70
Fax 010 266 32 71
info@havecon.com
www.havecon.com
Publicatiedatum: