Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Paul Nuijten, Special Tom:

"Opleving tomatenmarkt was hard nodig"

Tholen - De afzet van de tomatenspecialty's was de afgelopen weken niet eenvoudig. "Door de extreem hoge temperaturen in Marokko, maar ook in Spanje, liep de productie ver voor. Dit leidde tot hoge producties, maar ook kwaliteitsprobleempjes binnen het hele snoeptomatensegment", vertelt Jean-Paul Nuijten van SpecialTom uit Breda, dat zich focust op tomatenspecialty's en directe lijnen heeft met telers uit Nederland, België, Marokko, Spanje, Italië, en Tunesië.

De handelaar heeft onder de naam Marexport een joint venture met een grote Marokkaanse coöperatie. Het areaal van deze coöperatie is dit seizoen met 40 hectare uitgebreid naar 190 hectare. "Inmiddels hebben de planten een hoge productie gegeven en zit er weinig gekleurd product meer aan de plant, waardoor de markt flink is opgeleefd. Het zal nog zeker twee, drie weken duren voordat de situatie verandert. We hopen de slechte weken de komende tijd te kunnen compenseren."



"De vraag is heel goed op dit moment, met name van de supermarkten, maar ook vanuit Rusland is er een goede vraag naar Marokkaanse snoeptomaten en dat heeft de prijsontwikkeling zeker goed gedaan. Ook de lokale markt is goed. Dit jaar zullen we voor het eerst in Marokko het teeltseizoen in de zomer doortrekken met 16 hectare Santa-tomaten, uiteraard aangevuld met Nederlandse en Belgische tomaten", vervolgt Jean-Paul.

Hij is positief gestemd over het vervolg van het seizoen. "Ook vanuit Spanje zijn de volumes momenteel schaars. Hetzelfde geldt voor de Hollandse belichte teelt. Nu zijn de prijs van de Hollandse trostomaten redelijk op niveau, maar de afgelopen weken was het lastig om kostendekkend te werken. Het enige wat de tomatenmarkt kan doen, is verder aantrekken!"

Voor meer informatie:
Jean-Paul Nuijten
SpecialTom
Mob: 06-51214082
jp@specialtom.com
www.specialtom.com