Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Jan Maat:

"Schengen van levensbelang voor Nederlandse land- en tuinbouw"

In Nieuwe Oogst van 29 januari breekt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, een lans voor het behoud van het verdrag van Schengen. "Herinvoering van grenscontroles schaadt de economie. Het kabinet mag zich daar niet lijdzaam bij neerleggen." Herinvoering van controles aan de binnengrenzen van de Europese Unie zijn aan de orde van de dag vanwege een aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syriƫ. Maat maakt zich daar grote zorgen over. "Het leidt namelijk tot lange wachttijden bij grensovergangen. Dat heeft gevolgen voor de transportkosten en daarmee voor de kostprijs van de producten. Dit is slecht voor de land- en tuinbouw, want zo'n 60 procent van onze productie gaat de grens over."

Nu Nederland EU-voorzitter is, kan het kabinet een stimulerende rol vervullen. "Laten we het lef hebben om de bewaking aan de buitengrenzen fors op te schroeven en zo de binnengrenzen open te houden."

Vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en die kans maken op een verblijfsvergunning, kunnen wat Maat betreft komend seizoen heel goed seizoenswerk doen in de land- en tuinbouw. "Dat is goed voor de integratie, voor het draagvlak in de samenleving en voor boeren en tuinders die seizoenswerkers nodig hebben."

Bron: LTO Nederland
Publicatiedatum: