Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten lekkerder door algen uit urine

Tomaten, gekweekt op algen, hebben meer smaak dan traditioneel gekweekte tomaten. Dat constateren wetenschappers van de Universiteit Gent. Deze manier om meststoffen te recycleren werd ontwikkeld aan de Universiteit Gent en is een internationale primeur.



Bij het telen van gewassen en bij de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen maar liefst 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Slechts 14 procent van de mest bereikt dus effectief de consument in de vorm van voedsel. De rest van de meststoffen belandt in afvalstromen of komt terecht in het water of de atmosfeer, wat voor milieuproblemen zorgt.

Algen uit urine
Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan en de milieu-impact van de voedselproductie te reduceren, bestudeerden onderzoekers van de Universiteit Gent hoe meststoffen gerecupereerd kunnen worden uit afvalstromen.

Naar een afvalstroom met meststoffen was het niet ver zoeken, vertelt onderzoeker Joeri Coppens: "Urine bevat het merendeel van de stikstof en fosfor die aanwezig is in huishoudelijk afvalwater en levert die stoffen aan in geconcentreerde vorm. Via een biologisch stabilisatieproces zijn we erin geslaagd om de menselijke urine om te vormen tot een stabiele en veilige voedingsoplossing. Deze oplossing bleek uitermate geschikt te zijn voor de cultivatie van microalgen. Deze microscopisch kleine algen, ook wel Spirulina genoemd, bleken rijk te zijn aan waardevolle eiwitten."

Lekkerdere tomaten
Deze microalgen werden daarna ingezet als biologische meststof in de tomatenteelt. De impact bleek opmerkelijk. "Uit de serretest bleek dat de algentomaten maar liefst 30% meer suikers en 70% meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten", aldus Coppens. "Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten."

Ook in de ruimte

De resultaten zijn bovendien niet enkel relevant op aarde, maar wekten ook de interesse van de European Space Agency (ESA). "Deze manier van meststoffen recycleren biedt perspectieven voor het kweken van voedsel op de maan of tijdens een bemande missie naar Mars", aldus Joeri Coppens.

De productie van algen uit urine om ze daarna te gebruiken als meststof voor de teelt van gewassen is een unieke combinatie van cleantech en serreteelt. De onderzoekers werken momenteel aan de verdere ontwikkeling van het project samen met een aantal industriële partners.

Voor meer informatie:
Joeri Coppens
Vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie
Gsm 0485 40 37 04
[email protected]

Prof. Siegfried E. Vlaeminck
Vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie
Gsm 0479 32 40 32
[email protected]


Publicatiedatum: