Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verbod op gewasbeschermingsmiddelen stopt innovatie"

"Het voorgenomen verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen stopt de innovatie naar duurzame middelen." Dat vindt Artemis, de voor producenten en handelaren binnen de biologische gewasbescherming.

"De Nederlandse overheid is voornemens om vanaf 1 maart 2016 het gebruik van alle middelen buiten de landbouw te verbieden, dus ook middelen met een lager risico. Naar verwachting zullen investeringen in innovatieve bestrijdingsmiddelen, zoals middelen die uitsluitend bestaan uit natuurlijke stoffen, of middelen op basis van micro-organismen, hierdoor worden gestopt", vindt Artemis.

In Europa wordt een bestrijdingsmiddel pas tot de markt toegelaten nadat is vastgesteld dat het gebruik geen onacceptabele risico's met zich meeneemt. Een dergelijke toelating vergt van bedrijven een grote investering in tijd en geld. Om het gebruik van middelen te verduurzamen wordt vanuit de EU gewerkt aan een nieuwe klasse middelen. Deze 'middelen met een laag risico' hebben een aantoonbaar lagere impact voor mens, dier en milieu. De afgelopen jaren zijn al diverse 'groene middelen' op de markt gekomen. Deze middelen bestaan enkel uit natuurlijke stoffen die snel en volledig afbreken in het milieu. Ook de inzet van micro-organismen, zoals bacteriƫn en schimmels, worden steeds vaker gebruikt voor de bestrijding van ziekten en plagen. Dit heeft al geleid tot een drastische vermindering in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

"Doordat de Nederlandse overheid voornemens is om vanaf 1 maart het gebruik op alle middelen buiten de landbouw, dus ook de beoogde middelen met een laag risico, te verbieden, wordt aangenomen dat bedrijven hun investeringen in beoogde middelen met een laag risico zullen stoppen. Hier zal ook de verduurzaming van middelen die binnen de landbouw worden gebruikt hinder van ondervinden. Door dit ondoordachte besluit wordt dus de vergroening van de gewasbescherming de nek om gedraaid."

Klik hier voor de "Kamerbrief over positie laagrisicomiddelen in gebruiksmaatregelen buiten de landbouw" van staatssecretaris Mansveld.
Publicatiedatum: