Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-uitstoot glastuinbouw sterk gedaald

De totale CO2-emissie van de glastuinbouw is van 2010-2014 met 30% afgenomen. Dit is een direct effect van de daling van het aardgasverbruik. De daling betekent dat de CO2-emissie onder het met de overheid overeengekomen doel voor 2020 zit. Dit blijkt uit de 25e Energiemonitor Glastuinbouw van LEI Wageningen UR.


Bron: LEI Wageningen UR

In 2014 is de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020 afgesloten tussen de glastuinbouwsector en de overheid. Hierin staat de totale CO2-emissie centraal. De totale CO2-emissie (inclusief verkoop elektriciteit) verminderde in 2014 tot 5,7 Megaton (Mton), dit is 0,5 Mton onder het doel voor 2020. Als wordt gecorrigeerd voor het warme jaar 2014 dan is de CO2-emissie 6,0 Mton en dit ligt ook onder het doel voor 2020.

Vanaf 2010 is de CO2-emissie, gecorrigeerd voor de buitentemperatuur, gedaald met 1,8 Mton. De oorzaken van deze daling zijn krimp van het areaal, minder verkoop elektriciteit, toenemend gebruik van duurzame energie, minder inkoop van warmte, meer inkoop van elektriciteit, intensivering, extensivering en energiebesparing. De daling wordt voor 91% verklaard door de eerste drie factoren. Deze factoren zijn structureel en de reductie van de CO2-emissie in de periode 2010-2014 daarmee ook. Het effect van energiebesparing plus extensivering is groter dan de toename van de energievraag door intensivering. Dit betekent dat ook het energiegebruik per m2 kas voor de teelt is gedaald.

Duurzame energie
Het aandeel duurzame energie nam van 2010-2014 toe van 1,9 naar 4,3%. Dit is een stijging van bijna 50%. Het absolute gebruik steeg van 2,4 naar 4,2 Peta Joule: een stijging van bijna 80%. Door de groei van duurzame energie neemt het aardgasverbruik af. De groei komt vooral door toename van de inzet van aardwarmte. Het aandeel duurzaam in de glastuinbouw loopt achter op het landelijk aandeel (5,6%) maar groeit wel sneller.

Elektriciteit
In 2014 produceerde de glastuinbouw 10,5 miljard kWh elektriciteit met warmtekrachtkoppeling. Dit komt overeen met het gebruik van 1,5 miljoen huishoudens. De elektriciteitsproductie is lager dan in eerdere jaren en komt nog altijd overeen met 9% van de nationale consumptie. Door de verminderde elektriciteitsproductie daalde ook het aardgasverbruik en dus de CO2-emissie. De vermindering van de stroomproductie is met name het gevolg van de lagere verkoopprijs voor elektriciteit. De elektriciteitsconsumptie van de glastuinbouw nam in 2014 toe tot zo'n 7,7 miljard kWh oftewel 7% van de nationale consumptie.

Download de Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw 2014 en het Protocol Energiemonitor Glastuinbouw.

Voor meer informatie:
Yvonne Fernhout
Wageningen University
Postbus 9101
Wageningen, 6700 HB
yvonne.fernhout@wur.nl
Publicatiedatum: