Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schone baby bladgroente uit hydrocultuur

Nieuwe kweektechnieken zijn ontwikkeld om aan de marktbehoefte te voldoen en om gezond en duurzaam voedsel te produceren. De groeiende vraag naar baby bladgroenten (BBG) stimuleert onderzoekers om nieuwe productietechnieken te ontwikkelen. Het zwevende systeem is een aardevrij kweeksysteem dat het bij hoge dichtheden kweken van planten mogelijk maakt en in korte tijd hoge oogsten oplevert. Bovendien kan hiermee de voedingsstatus en samenstelling van planten gestuurd worden door aanpassing van de voedingsoplossing (VO) en kan het uiteindelijke nitraats- en oxalaatsgehalte bepaald worden. Dit zijn belangrijke veiligheidsaspecten voor BBG.

Italiaanse en Spaanse wetenschappers onder leiding van professor Silvana Nicola hebben een rapport gepubliceerd over de effecten van de stikstofconcentratie en van het beluchtingsniveau van de voedingsoplossing op de inherente kwaliteit van baby bladgroenten. Het rapport bevat de belangrijkste resultaten van de experimenten uitgevoerd aan de Università degli Studi di Torino en de Universidad Politécnica de Cartagena in de laatste 15 jaar.



Wetenschappers hebben het zwevende systeem getest op verschillende bladgroenten, zoals rucola, veldsla, water- en tuinkers, sla, postelein en spinazie.

Silvana Nicola: "De afgelopen jaren hebben we de effecten van concentraties van 4-16 mmol/L stikstof in de voedingsoplossing onderzocht, evenals de verhoudingen tussen N-NO3- (nitraatstikstof) en N-NH4+ (ammoniakstikstof) van 100-0 %. Concentraties van 8-12 mmol/L stikstof resulteerden in hoge oogsten en beperkte bladnitraatophoping. Verder beperkte voor 40-60% in de voedingsoplossing aangebrachte N-NH4+ stikstof de bladnitraatophoping. Met betrekking tot het beluchtingsniveau van de voedingsoplossing: sommige soorten toonden weinig gevoeligheid voor zuurstofarmte in het wortelmedium en konden zich aanpassen aan een geleidelijke verlaging van het zuurstofgehalte. Om de oogst te verhogen, is beluchting echter wenselijk, alhoewel de uiteindelijke kwaliteit van het product voor wat betreft functionele fytochemicaliënconcentraties iets lager uit kan vallen. De invloed van het zuurstofgehalte op het oxalaats- en nitraatsniveau verschilde per onderzochte soort."

De volledige studie is online beschikbaar op:
http://www.actahort.org/books/1099/1099_17.htm

Bron: Silvana Nicola et al., 'Stikstof- en beluchtingsniveaus van de voedingsoplossing in aardevrije teeltsystemen als belangrijke groeivoorwaarden die de inherente kwaliteit van baby bladgroenten beïnvloeden: een rapport', 2015, Acta Horticulturae, Vol. 1099, pagina's 167-177.

Contactpersoon:
Silvana Nicola
Dept. DISAFA, VEGMAP, Università degli Studi di Torino
Via Leonardo da Vinci, 44
10095 Grugliasco (TO), Italy
Email: silvana.nicola@unito.it
Publicatiedatum: