Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers in Spanje delen groenten uit

Slechte prijzen voor Spaanse groenten

Tholen - Tot nu toe valt het Spaanse groentenseizoen erg tegen, met name voor de telers. Ook in de handel is het rustig. Guy Deryckere van Van Lier geeft aan dat het dit seizoen nog voor geen enkele Spaanse groente goed is geweest, behalve dan voor de courgette. "De handel is sowieso rustig dit moment, vandaar dat de prijzen ook niet stijgen."

Hij vervolgt: "Met uitzondering van courgette zijn de prijzen heel laag voor Spaanse groenten. Spaanse tomaten zijn bij ons nog niet binnengekomen. Ze zijn natuurlijk nog steeds enorm goedkoop in het binnenland. De binnenkomsten verschillen elk jaar. Soms is het half november, dan weer begin december. Meestal is het wel december als we met de Spaanse tomaten starten."

Hij verwacht dat de slechte situatie voor de kasgroenten nog wel even aanhoudt. "Of het weer in Spanje moet kouder worden, zodat er minder aanvoer komt, maar voor het ogenblik is er erg veel product."

Spaanse telers delen gratis product uit
Spaanse telers deelden deze week gratis groenten uit. De Unie van de kleine telers in Andalusiƫ, UPA, heeft dinsdag in het centrum van Almeria meer dan 8.500 kilo tomaten, komkommers en paprika uitgedeeld als protest tegen de lage prijzen. De tomatenprijs in Spanje is slechts in enkele weken gedaald van 1,17 naar 24 cent.

Telers geven de schuld aan de warmte, die langer duurde dan normaal en hebben volgens eigen zeggen 'agressieve' concurrentie van Marokko en last van speculatie door handelaren en tussenpersonen in de keten.