Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank van Kleef van Royal Pride over energiemanagement

“Slepen met warmte is duur”

Op gebied van energiemanagement zijn er nog grote stappen te maken in de samenwerking tussen tuinbouw en industrie. Dat is de overtuiging van Frank van Kleef van Royal Pride. "Met name in gebieden waar beide sectoren dicht bij elkaar liggen - zoals het Westland en de Rotterdamse haven - liggen er nog veel mogelijkheden." Dat geldt volgens de ondernemer ook voor een ontwikkeling als aardwarmte. "Dat staat ook nog in de kinderschoenen. Het is voor de glastuinbouw echter essentieel om zuinig om te gaan met de beschikbare energie en andere vormen dan fossiele brandstoffen zo goed mogelijk te benutten."



Van Kleef is kritisch over ontwikkelingen als het verwarmen van woonwijken met restwarmte van de glastuinbouw. "Slepen met warmte is gewoon duur, daarom ben ik daar geen voorstander van." Beide segmenten fysiek dichter bij elkaar brengen, is naar zijn mening ook geen optie. "Op andere vlakken zitten tuinbouw en woningbezitters elkaar immers vooral in de weg. Elkaar versterken kan naar mijn mening het beste door op het juiste moment energie terug te leveren aan het net."

Royal Pride is gevestigd op Agriport A7, waar de gevestigde ondernemers zoveel mogelijk samenwerken op gebied van energie. Microsoft heeft daar bovendien recent een groot datacentrum gebouwd en dat biedt volgens Frank van Kleef goede mogelijkheden voor een duurzame, wederzijdse samenwerking.

Met name op gebied van energiemanagement is de meeste winst te behalen door gezamenlijk te opereren, zo luidt zijn overtuiging. "We moeten in de glastuinbouw af van eerst aan jezelf denken. Het individuele belang moet je ondergeschikt maken aan het grote geheel."

Tijdens de reizen die hij regelmatig maakt, constateert Van Kleef dat het buitenland te weinig leert van Nederland. "Daar kiezen bedrijven nog veel te vaak voor een vestiging ver weg van collega-tuinbouwbedrijven. Ik heb echter liever mijn concurrenten als buren, dan geen buren."

Om de internationale milieu- en energiedoelstellingen te kunnen halen, moet de glastuinbouw naar wereldwijde oplossingen kijken, is zijn mening. "Met dezelfde financiƫle inspanning zijn in het buitenland veel grotere stappen te maken dan in Nederland, waar we de afgelopen jaren al grote slagen hebben gemaakt."

Bekijk de video met Frank van Kleef over energiemanagement:





The Grower Files is een initiatief van Priva. In deze videoberichten 'van de teler voor de teler', geven de ondernemers ook een interessant kijkje in hun bedrijfsfilosofie

Lees hier het eerste artikel over Frank van Kleef en internationaal ondernemen.

Voor meer informatie:
Priva (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T +31 (0)174 522 600
F +31 (0)174 522 700
www.priva.nl

Publicatiedatum: