Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rino Kaljouw

"Kop van de plant beter beschermd met automatisch clippen"

Bij het indraaien van de komkommerplanten bij Rino Kaljouw wilde de kop nog wel eens beschadigen. Zeker op het heetste van de dag was de plant kwetsbaar. Met een nieuw indraaisysteem gaat het een stuk beter.



Overstappen naar de hogedraad of toch conventioneel blijven telen? Voor veel komkommertelers is dit een vraag die de afgelopen jaren regelmatig terugkomt. De arbeidskosten zijn bij de conventionele telers lager, maar de kwaliteit van hogedraadteelt is het hele jaar door constant.



Bij Agrifast maken ze de keuze misschien iets eenvoudiger. Met het Agrifast Tom-systeem zijn de arbeidskosten te verlagen. In plaats van in te draaien, wordt er een soort metalen nietje rond de plant geschoten. Het seizoen wordt al veel gebruikt in de tomaten, maar maakt sinds twee jaar ook een opmars in de hogedraadteelt. Zo'n 25% van de hogedraadtelers kiest inmiddels voor het systeem en verwacht wordt dat dit percentage in 2016 stijgt.



Nu gaan ook conventionele telers met het systeem aan de slag. Dat is mede te danken aan komkommerteler Rino Kaljouw. "Dit seizoen zijn de komkommerprijzen beter dan de afgelopen jaren, maar we zoeken altijd naar nieuwe technieken om de arbeidskosten te verminderen", vindt Kaljouw. In zijn kas van 7 hectare was vooral het beschadigen van koppen bij het indraaien een probleem. Ervaring met het Tom-systeem in de conventionele komkommers was er nog niet. "Gewoon proberen", vond Dirk-Jan Haas van DJ Products.



Tussen het planten en het bereiken van de draad zitten slechts drie weken. In die periode dienen 7 metalen ringen om de plant vast te houden. "Vooral als we in de zomer een nieuwe teelt starten, groeit het zo snel dat het lastig is op tijd in te draaien. En wanneer het 's middags te warm is, kunnen we niet draaien - dan beschadig je de plant te makkelijk. Doordat de stengel tussen het touw verstrengeld zit, is het moeilijker om water en voedingsstoffen uit de wortels boven te krijgen. Dat betekent stress voor de plant en dus minder productie." En dat is het tweede voordeel dat Kaljouw ontdekte. "Met het systeem werken we niet alleen sneller, maar kunnen we ook in de heetste uren van de dag doorwerken."



Verschillende collega's van Kaljouw gaan nu ook aan de slag met het systeem, zowel in de conventionele komkommerteelt als in de herfsttomatenteelt. "Zo zie je maar', vindt Dirk Jan Haas. "Onze klanten zijn onze beste promotie."

Voor meer informatie:
Agrifast

Alberto Lizarraga

DJ Products

Dirk-Jan Haas

dj.haas@agrifast.nl