Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrond leveren, resistenties en arbeidsvriendelijkheid

Jaarrond leveren, betere resistenties en ontwikkelingen om de arbeid te verminderen. Het zijn belangrijke punten bij de veredelaars van Bejo Zaden. Met een wereldwijde afzetmarkt betekent dat dat er jaarlijks een breed assortiment noviteiten gepresenteerd wordt. Het motto van het bedrijf is dan ook niet voor niets "De wereld rond op een paar hectare".



Agrisemen
Nog maar recent, eind juni, heeft Bejo Zaden sla-veredelaar Agrisemen overgenomen, maar op het demoveld lijkt het of slaexperts Jack Burgers en Cees van Drunen er al jaren staan. Burgers laat bataviasla Agribel zien. Dit ras is sinds afgelopen jaar erg populair in Frankrijk. "Het is een mooi ras, sterk van kleur en heeft de resistenties tot en met 32", verklaart Burgers. Het ras is compact van vorm en geschikt voor verpakking in doos.







Dit jaar heeft botersla Malis zijn naam gekregen. "Hij is net iets donkerder dan gemiddeld. Dat geeft een mooie presentatie. Hij beschikt over het volle resistentiepakket en kent een mooi snijvlak." Sla Times is bij vijftien telers uitgezet onder doek. "Ondanks het koude voorjaar maakte Times voldoende volume en voldeed het ras goed qua groei en qua kleur". Ook is het ras sterk tegen binnenrand. "En hij is oogstvriendelijk: Het is een platronde bol en hij is aan de onderzijde mooi gesloten."




In de bloemkool heeft Bejo al een belangrijke rol en elke aanvulling is er een om het jaarrond assortiment verder te versterken. Zo ook Alcala. "Deze heeft minder groeidagen nodig dan veel andere zomer rassen en is daardoor minder gevoelig voor 'uitstel'". Dit resulteert in een betere planbaarheid, hetgeen een belangrijke eigenschap is die veel telers zal aanspreken. Sterk tegen Xanthomonas, uniform en opvallend goed zelfdekkend", omschrijft Rob van den Bos, vertegenwoordiger Zuidwest Nederland.
 



 
In de spruitkool is Marte de noviteit. Het snelgroeiende ras kan in oktober en november geoogst worden. "Hij maakt makkelijk lengte en blijft toch stevig rechtop staan. Het percentage B-spruiten is hoog. De stam heeft een goede kop vulling en is dus cilindrisch van opbouw." Marte is bovendien weinig gevoelig voor glazigheid. Ook Thor is nieuw. Een sterk winterras voor januari en februari. Sterke punten die dit ras onderscheiden van de rest zijn: Door z'n middelgroene kleur vaak nog plukbaar bij lichte vorst, weinig gevoelig voor paarsverkleuring van de spruiten in het voorjaar. Met de noviteiten is het assortiment spruiten uitgebreid tot ruim zeven maanden: van de vroegste, Davlin, tot de laatste in februari.



In de Radicchio Rosso is Leonardo het hoofdras. Het nieuwe ras Botticelli wordt gebruikt om het seizoen mee te beginnen, vanaf eind maart/begin april kan deze onder acryl geplant worden. Met nieuwkomer Rafaello kan de oogst wel 3 weken worden verlengd t.o.v. Leonardo. Daarbij geeft Rafaello grotere bollen waardoor deze interessant is voor de snijderijen. De andere nieuwkomer Corelli kan nog een maand langer staan, daar deze sterk is tegen vorst. Zo kan je nog tot laat in het seizoen Radicchio oogsten!



In venkel zijn Antares en Gemini de noviteiten. Solaris is veelal de standaard, soms met Orion. Tijdens de zeer lange periode van daglicht in de zomermaanden juni en juli, is er behoefte aan rassen met een hogere schottolerantie. Met de nieuwe rassen wordt aan die behoefte voldaan. De nieuwe rassen kunnen worden geplant vanaf mei. Antares is ook heel geschikt voor laat zomer en herfstteelt.
 


En dan nog preiras Curling. Het bijzonder arbeidsvriendelijke ras is bijzonder sterk tegen bladbreuk en laat zich zeer makkelijk oogsten. De herfstprei heeft een opvallend opgerichte bladstand en is ijzersterk tegen rode schachtstrepen. Oogst van einde september tot begin januari.



In de knolselderij is Elena een noviteit. Het ras is vitaal, maakt makkelijk blad en een gladde, ronde knol. "Hij is stikstofvriendelijk en heeft weinig bemesting lnodig. Bovendien is-ie sterk schiettolerant, vast van binnen en erg sterk in de bewaring. Daar is het te verdienen!"
 
Publicatiedatum: