Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 39/2015

Duitsland: aanbod sla neemt af

Sla
Over het algemeen verminderde het koude weer de afzet. Het aantal bestellingen verminderde duidelijk. De handel in ijsbergsla bestond hoofdzakelijk uit Duitse en in mindere mate uit Nederlandse sla. Het aanbod was te overzien en nam soms licht af. Er was geen sprake van verkoopdruk. De prijzen bleven op het bestaande niveau of trokken marginaal aan. Alleen in Berlijn zwakten de prijzen van binnenlandse waren vanwege een groot aanbod iets af. De toevoer van kropsla was doorgaans voldoende om aan de matige vraag te voldoen. De prijzen van de Duitse partijen veranderden niet wezenlijk, maar schommelden zo nu en dan afhankelijk van de kwaliteit. De prijzen van Belgische partijen daalden vaker, wat de afname bevorderde. Het aanbod aan bonte sla, voornamelijk uit Duitsland, was te overzien. Daardoor bleven de prijzen hiervan meestal constant. De beschikbaarheid van Duitse veldsla nam toe zonder de nodige afzet te genereren. Per kilogram leverde veldsla maximaal 6 euro op. De handel in andijvie leefde langzaam op, waardoor de prijzen soms stegen.

Appelen
Appelen uit eigen land kwamen steeds meer op de markt, waarbij er ook sprake was van een uitgebreider productpalet. De vraag was over het algemeen niet voldoende om het hele aanbod te ruimen. Hierdoor daalden in het bijzonder bij de Duitse appelen de prijzen.

Peren
Partijen van uitstekende kwaliteit werden vlot afgezet waarbij de prijzen vrijwel gelijk bleven aan de voorgaande week. Vanwege het toegenomen aanbod was er bij standaardoffertes vaak sprake van prijsverlagingen.

Druiven
Ook al stagneerde de afzet zo nu en dan een beetje, tegen het weekeinde intensiveerde de afzet zich. Deze ontwikkeling garandeerde in het minste geval constante prijzen. De prijzen tendeerden in de meeste gevallen echter omhoog.

Aardbeien
Het herfstachtige weer liet de beschikbaarheid duidelijk afnemen. Dit had echter geen positieve invloed op de prijzen, aangezien de vraag net zo zeer afnam. Alleen kwalitatief overtuigende partijen raakte men tegen stabiele prijzen kwijt.

Perziken en nectarines
De lage temperaturen remden de verkoop af, maar het aanbod nam in gelijke mate af. De prijzen bleven daardoor vaak constant. Zo nu en dan stegen ze echter vanwege het beperkte aanbod.

Pruimen
Leveringen kwamen voornamelijk uit Duitsland, maar deze waren onvoldoende om de vraag volledig te kunnen dekken. Er was nog steeds sprake van hoge prijzen. Soms trokken de prijzen zelfs nog verder aan.

Kiwi's
Het aantal leveringen uit Nieuw-Zeeland en Chili is inmiddels merkbaar afgenomen. Vanwege het niet al te grote aanbod bleven de prijzen vaak stabiel, zo nu en dan tendeerden ze ook omhoog.

Citroenen
De Argentijnse en Zuid-Afrikaanse citroenen dekten slechts bij benadering. De prijzen bleven hierdoor meestal op een constant niveau. Zelfs citroenen van een iets mindere kwaliteit konden zonder grote verliezen verkocht worden.

Bananen
Aan de ene kant verliep de handel rustig en het aanbod was afgestemd op een ingetogen vraag. De prijzen veranderden nauwelijks. Zo nu en dan was er echter wel sprake van prijsstijgingen.

Bloemkool
Het Duitse aanbod was groot en overheerste op de markt. De koele weersomstandigheden zorgden weliswaar voor een grotere vraag, maar het aanbod was zoals gewoonlijk zo groot dat overschotten alleen door middel van prijsverlagingen vermeden konden worden.

Komkommers
Het Duitse aanbod aan komkommers nam net zo zeer af als het Nederlandse en Belgische aanbod. De prijzen gingen verder omhoog, waarbij er echter wel sprake was van fluctuaties.

Tomaten
De productie in Midden-Europa verlangzaamde zich. De vraag kon niet meer voldoende gedekt worden. De prijzen verhardden daardoor binnen het gehele assortiment. Met name de prijzen van cherrytomaten uit Nederland en Italiƫ trokken vaak duidelijk aan.

Paprika's
Nederlandse paprika's beheersten duidelijk de handel. Als gevolg van de iets afgenomen vraag daalden de prijzen van de meeste partijen. De prijzen van groene paprika's stegen echter tot aan het weekeinde.

Uien
De handel met consumptieuien verliep uitsluitend met leveringen uit Spanje. Aangezien deze leveringen niet zo klein uitvielen als voorspeld, bleven de verwachte prijsverhogingen uit.
Publicatiedatum: