Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ZON-directeur Michiel van Ginkel:

"Mentaal steunen we de federatie"

Tholen - "Mentaal steunen we de federatie. Ook wij zijn er voorstander van om de sector krachtiger te krijgen. Maar in deze plannen is voor ons vooralsnog te weinig meerwaarde te halen." Dat zegt ZON-directeur Michiel van Ginkel over het recent opgerichte samenwerkingsverband in de glasgroentensector. Hij legt uit waarom hij samenwerking zeker niet uitsluit, maar dat de regionale Tuinbouw Versnellingsagenda op dit moment de focus heeft.

Met een glastuinbouwareaal van 385 hectare is ZON fruit & vegetables de grootste telersvereniging die niet meedoet aan de recent opgerichte federatie VruchtgroenteOrganisaties, een samenwerking van DOOR, Harvest House, Van Nature, Best of Four en The Greenery. We zijn betrokken geweest bij McKinsey, zeker", vertelt directeur Michiel van Ginkel. "We vinden het belangrijk om de positie van de kasgroententelers te verbeteren. Maar naast de kasgroenten hebben we ook nog veel vollegrondtelers onder onze leden. We zitten anders in elkaar dan de andere organisaties", vertelt hij. "Bovendien ligt het accent in de plannen in een bepaalde richting. Het gaat sterk over de herstructurering in het Westland getrokken door Rabo, over het vervangen van 1000 ha oud glas voor 500 hectare modern. De nadruk ligt vooralsnog vooral op het Westland. Ook met het aanpassen van de GMO-regels is voor ons veel minder relevant. We passen prima binnen de huidige regels alhoewel ook ZON vindt dat modernisering noodzakelijk is." Als laatste heeft ZON de afgelopen tijd juist nadrukkelijk gekozen voor de klok. "We hebben accountmanagers, we hebben programma's, maar de klok is leidend voor de daghandel. In deze plannen gaat het ook om bundeling. Daarvan hebben we gezegd dat bundeling nooit een doel op zich kan zijn."

Tuinbouw Versnellingsagenda
"We staan er positief tegenover, zeker. Versterking van de sector vinden we enorm belangrijk. Maar als we mee willen doen", vervolgt Van Ginkel, "willen we ook volmondig ja kunnen zeggen en actief een bijdrage leveren. Dat is nu niet het geval. Er is voor ons momenteel te weinig meerwaarde te halen." Dat is wel het geval bij de Tuinbouw Versnellingsagenda, het plan dat in het voorjaar gepresenteerd werd en waarin onder meer de telers van ZON, Fossa Eugenia en Kompany samenwerken met handelsbedrijven als Staay Food Group, Nedalpac en Frankort & Koning. Vanuit de Tuinbouwversnellingsagenda wordt dit najaar de ZON Growers Academy gelanceerd. Ook wordt gewerkt om groente en fruit uit de regio sterker op de markt te zetten. Vanuit de overheid worden de plannen uit de Versnellingsagenda overgenomen in het Economic Development Board, ter stimulering van de kerncompetenties van de regio. "We willen niet alleen ZON, maar de regio in het geheel sterker op de markt zetten. Het is een groot, een mooi gebied, met 100 jaar tuinbouw geschiedenis. Dat mogen we zeker niet vergeten."

Bank en overheid
De keuze voor de Vernsellingsagenda betekent ook dat ZON fruit & vegetables niet meedoet aan de federatie met de Rabobank en de overheid. Ook dat vindt Van Ginkel geen gemiste kans. "Met de individuele Rabobanken en andere banken zijn de contacten uitstekend, evenals met de lokale overheden." Bovendien is ZON ook niet betrokken bij de samenwerking onder leiding van Cees Veerman – op wiens rol vanwege zijn verleden veel kritiek wordt geuit. Maar daar is Van Ginkel het absoluut niet mee eens. "Met de kennis van vandaag was regeren gisteren makkelijker. Commentaar draagt niet bij aan het grote belang", vindt hij. Bovendien kent hij Veerman nog uit de tijd waarin The Greenery opgericht werd. "Hij heeft zijn sporen verdiend in de landbouw. Iedereen die zoveel doet, zal dingen goed en dingen minder goed doen. De sector zou blij moeten zijn dat iemand van zijn kaliber zich voor de sector in wil zetten."