Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ger Kingma, Hagé International:

"Spaanse tomaten wat later door slechte eerste zetting"

Tholen - Door de extreem warme zomer hebben de tomaten in Spanje een slechte eerste zetting gehad. "De Spaanse tomaten zullen wat later op de markt komen. Rond half november zullen er kwalitatief goede tomaten op de markt arriveren", verwacht Ger Kingma, verantwoordelijk voor de in- en verkoop van Spaanse tomaten binnen Hagé International. "De Spaanse telers zijn gematigd positief en de verwachtingen zijn vrij stabiel."

Het Spaanse tomatenareaal is volgens Ger vergelijkbaar met vorig jaar. "In tegenstelling tot andere gewassen schakelen de professionele tomatentelers niet zomaar over op een andere teelt. Er is de laatste jaren toch een afscheiding geweest tussen de professionele telers met een stabiele bedrijfsvoering en geprogrammeerd aanbod met overige telers. Je kunt niet meer klakkeloos je planten neerzetten en kijken waar het schip strandt. Wel zal de aanvoer van pruimtomaten dit jaar wat kleiner zijn."


Ger heeft hoge verwachtingen van het vleestomatenseizoen

"Rusland is wederom geen eindbestemming, dus er zullen behoorlijk wat tomaten beschikbaar zijn voor de West-Europese markt", verwacht Ger. Hij verwacht niet meer concurrentie van Marokkaanse tomaten dan andere jaren. "Marokko is voor de West-Europese markt niet zo belangrijk. Die is veel meer gefocust op de aanvoer vanuit Spanje en de Canarische Eilanden. Marokko doet vrij veel via Perpignan en richt zich meer op de Oost-Europese markt."

"Spanje probeert zo lang mogelijk op de markt te blijven, omdat het met de prijsniveaus van de laatste jaren bijna niet mogelijk is om het rendement met zes maanden teelt te dekken. Dan kom je weleens in een spanningsveld met West-Europese en zuidelijke tomaten op één markt, maar uiteindelijk beslist de klant welke tomaten hij aanbiedt in het schap", concludeert Ger. "Ik wens ons allen weer een goed tomatenseizoen. Niemand is tenslotte gebaat bij extreem goedkope producten."

Voor meer informatie:
Ger Kingma
Hagé International
Tel: 0180-657702
G.Kingma@thegreenery.com
www.hage-international.nl