Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse sla bevat verboden middelen"

Eén op de tien Franse salades bevat residuen van chemische producten die al tientallen jaren verboden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Génération Futures, die in supermarkt gekochte kroppen sla op residuen van verboden middelen en endocriene verstoorders onderzocht. De resultaten haalden de grote Franse kranten, aldus Nu.nl.

"Dit verwachtten we helemaal niet", zegt de woordvoerder van de organisatie tegen Le Figaro. "Met bijna een op de vijf salades waar wel iets mee is, kun je niet meer van toevalstreffers spreken."

Générations Futures maakt zich sterk voor een preventieve aanpak van chemische vervuilers. De organisatie speurt zelf naar sporen van verboden middelen en endocriene verstoorders in voeding. Deze zomer richtte Générations Futures zich op groene slasoorten zoals kropsla, eikenbladsla en rucola.

Voor het onderzoek kocht de organisatie 31 slakroppen bij supermarkten om ze vervolgens te analyseren. Ze troffen aan dat de monsters gemiddeld residuen van bijna vier verschillende verboden middelen bevatten. Slechts zes slakroppen waren residuvrij. Van de 31 kroppen, kwamen er 29 uit Frankrijk.

'Cocktaileffect'
Hoewel de aangetroffen hoeveelheden miniem waren, waarschuwen experts voor een mogelijk 'cocktaileffect'. Ze denken dat de stapeling van chemische stoffen hun giftigheid kan versterken. Sla is in Frankrijk de op drie na meest gegeten groenten en heeft een gezond imago. Gemiddeld eet een Frans gezin vijf kilo sla per jaar. Sla staat ook bekend als de groente waar de meeste residuen voorkomen van beschermingsmiddelen.

Bron: NU
Publicatiedatum: