Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regen veroorzaakt leveringsproblemen AGF in retail

Volle goten, lege groentenschappen

Klanten die bij Albert Heijn verse bladgroenten zoeken, hebben grote kans om mis te grijpen. Vooral sla, andijvie en spinazie zijn verloren gegaan door de regen. Ook akkers vol aardappelen en wortels staan weg te rotten. Vooral in het westen. Op de groenteafdeling treffen klanten in plaats van verse spinazie een briefje aan. "In verband met de forse regenval en hagel is een groot deel van de oogst van sla, spinazie en andijvie verloren gegaan. Onze excuses voor het ongemak."



Leveringsproblemen
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen, bevestigt een woordvoerster. "Sinds 2 weken zijn deze groenten van Nederlandse bodem in onze winkels minder beschikbaar. Omdat we met vaste telers werken, kunnen we niet uitwijken." Ook bij Lidl lag afgelopen tijd minder spinazie in de schappen, bevestigt een woordvoerster.

Vooral in Zuid-Holland, West-Brabant en een deel van Zeeland zijn veel oogsten mislukt, zegt Adrie Bossers van LTO's vakgroep Akkerbouw. "In een paar dagen tijd heeft het daar vanaf eind augustus extreem veel geregend. Vooral groenten met dunne bladeren zijn daar kwetsbaar voor. Ook aardappel- en worteltelers in die gebieden hebben veel schade."

Bij akkerbouwers Kees Seegeren in Lage Zwaluwe staat momenteel 10 hectare aardappelen weg te rotten. "Die hoef ik niet te rooien. Deze week zijn ze getaxeerd. Alles is verloren gegaan," zegt hij.

Met lede ogen zag hij aan hoe het op zondagochtend 30 augustus begon te regenen. Die avond trok noodweer over met grote hagelstenen. ,,Alle auto's in het dorp die buiten stonden, raakten beschadigd. Ook de dagen daarna viel het water geregeld met bakken uit de hemel. Het water stond tot boven aan de sloot, dus ik kon m'n land niet afwateren. Pas op woensdag zakte het, maar toen was het kwaad al geschied.''

Schadepost
Die nattigheid bezorgt Seegeren een flinke schadepost. Bij de gunstige prijzen van dit moment zou de ruim 60 ton aardappelen, die hij had gehoopt te oogsten, zeker 100.000 euro opgeleverd hebben, rekent hij voor. "Gelukkig ben ik verzekerd, maar wel voor een lagere prijs. Daar komt het eigen risico bij met als gevolg dat ik nu maar 42.000 euro beur.'' Een aantal buren is er nog veel slechter aan toe, vertelt hij. ,,Bij mijn ene buurman zijn alle wortelen verloren gegaan en bij de ander de spinazieoogst."

De overvloedige neerslag zal niet direct tot duurdere frieten leiden. "De aardappelprijzen worden bepaald door de opbrengsten in heel Noordwest-Europa. Elders zijn de oogsten wel goed,'' verklaart Bossers. ,,Wat niet wegneemt dat dit voor de getroffen boeren super vervelend is. Werk je het hele jaar aan een mooie oogst, zie je alles is een paar uur verloren gaan."

Hoe lang de leveringsproblemen bij Albert Heijn zullen duren, durft de woordvoerster niet te voorspellen. ,,Dat hangt af van het weer. Bladgroenten worden continu gezaaid en geoogst.'' In de loop van oktober schakelt AH over op bladgroenten uit het buitenland, dus dan is het probleem sowieso verholpen.

Bron: AD
Publicatiedatum: