Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
droogte en hoge temperaturen

Roemenië: AGF-productie - 20%

Vanwege de droogte en hoge temperaturen zal de Roemeense AGF-productie dit jaar kleiner en duurder zijn. Volgens deskundigen zullen de volumes mogelijk met 20% verminderd zijn.

"Momenteel is de markt voldoende bevoorraad. In augustus waren de omstandigheden uitstekend omdat de consumptie lager was omdat velen op vakantie waren. Met de winterperiode in het vooruitzicht zal de vraag weer gaan toenemen," legt directeur, Aurel Tanase, van brancheorganisatie Prodcom uit.

Tanase legt uit dat vanwege de lagere productie als gevolg van het droge weer de groenten- en fruitprijzen al gestegen zijn ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Uien kostten voorheen €0,20 per kilo. Inmiddels ligt de prijs al op €0,45-€0,50 per kilo. Hetzelfde is het geval voor aardappelen, waarvan de productie naar verwachting naar verwachting 30% tot 40% lager zal uitvallen dan die van het vorige seizoen. Aardappelen gaan op dit moment voor €0,34 tot zelfs €0,45 per kilo van de hand. Vorige jaar bleef de aardappelprijs schommelen tussen de €0,11 en €0,14 per kilo met een retailprijs van €0,23 per kilo.

Tanase geeft aan dat men bij het Ministerie van landbouw een verzoek heeft ingediend om de door de droogte getroffen groenten- en fruittelers financieel te steunen.

"We hebben overlegd met het Ministerie van Landbouw en speciale aandacht gevraagd voor onze sector. Voor sommige gewassen en bloemen hebben de ongunstige weersomstandigheden de opbrengst met 40% doen dalen," aldus Tanase.
Publicatiedatum: