Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicheproducten in opmars in de glastuinbouw

Zeekraal in Nederlandse kassen

De bewustmaking van en de vraag naar gezondere culinaire ingrediënten heeft de weg vrijgemaakt voor nicheproducten uit de glastuinbouw. Het bedrijf "De Schorreblomme" van Aart-Jan en Mirjam Bil heeft na 5 jaar buitenteelt besloten om zeekraal ook in de kas te kweken. De vraag naar zeekraal en lamsoor stijgt. Door het product ook in een koude kas te kweken, hoopt Aart-Jan Bil de teelt met een aantal weken te verlengen.



Niche
"Afgelopen jaar zien we een toename van kassenbouwprojecten voor de niche markt in Nederland. De aangenomen kassenbouwprojecten voor deze teelt zijn kenmerkend door het kleinere areaal en door gebruik te maken van gebruikte materialen of een combinatie van nieuw en gebruikt. De terugverdienperiode wordt op deze manier versneld." zegt Jan Schalke van Debets Schalke. De vraag naar nicheproducten, zoals bijvoorbeeld kruiden & cressen, waterzuivering en zeewier neemt toe in zowel binnen- als buitenland. Elke project is anders, zo ook de wensen en prioriteiten. Een flexibele en klantgerichte aanpak in deze markt is essentieel. "Vaak zijn de projecten in dit segment ook experimenteel en dan wil je gewoon dat het voor alle partijen een succes is." aldus Jan Schalke.

Verlengen van het seizoen
"Met de kas gaan wij een nieuwe fase in. Het bedrijf in zeekraal en lamsoor hebben wij 6 jaar geleden overgenomen. Hier werd toen al 20 jaar zeekraal en lamsoor gekweekt. Het is een sprong in het diepe, maar ik weet zeker dat wij het seizoen met deze investering kunnen verlengen", zegt Aart-Jan. De tweedehands kas met poothoogte van 4.00 meter en 3-ruits luchting wordt gebouwd door het kassenbouwbedrijf Debets Schalke. "Het prettige gesprek op de tuinbouwrelatiedagen met Jan Schalke was voor mij reden om verder te gaan met het bedrijf. Door gebruik te maken van nieuwe en gebruikte materialen, was de kas snel leverbaar. Daarnaast was de prijs goed. Doorslaggevend was het gesprek met onze verzekeringsmaatschappij die aangaf dat Debets Schalke een betrouwbare partij is om mee samen te werken." De nieuwe kas van 2.000m² is begin augustus in gebruik genomen.



Zeekraal en lamsoor in Nederland

Dat in Nederland, als zoetwaterland bij uitstek, ook zilte producten worden geteeld is nog nauwelijks bekend. Nederland is wereldwijd vermaard voor de grootschalige teelt van paprika's, tomaten, uien en komkommers. Zeekraal en lamsoor zijn de bekendste soorten zilte groente. Zeekraal is een van de meest gebruikte zilte groenten in culinaire visgerechten. Zeekraal kan rauw worden gegeten als salade of even gesmoord in een beetje boter. Het knapperige en licht zoute zeekraal en het zoute spinazie-achtige lamsoor zijn inmiddels een luxere delicatesse op de kaart van gespecialiseerde visrestaurants. Zeekraal groeit in Nederland in 'het wild' in Zeeland en in de Waddenzee. Het is een seizoensgroente, die tussen mei en augustus beschikbaar is. Het aanbod wordt aangevuld door import uit Frankrijk. Zeekraal wordt tot nu toe bij de oogst afgesneden en is daardoor maximaal 4-7 dagen houdbaar.

Schorreblomme
In Zeeland wordt lamsoor ook wel Schorreblomme genoemd. Zo heet dan ook het bedrijf van Aart-Jan en Mirjam Bil. De zilte groenten lamsoor en zeekraal die men normaal kan vinden in zoute omgevingen als dijkranden, schorren en Schouwse slootkanten, groeien nu al zes jaar op het land van de familie Bil. 90% van de teelt bestaat uit zeekraal en 10% uit lamsoor. De volumeprijs per kg zeekraal is beter dan bij lamsoor. In Schouwen-Duivenland is Aart-Jan de enige teler van de zilte zaligheden. "In Nederland zijn er zo'n 7 à 8 zeekraal kwekers. De meeste kwekers zijn gevestigd in het Zuidwesten. Ooit was zeekraal en lamsoor voedsel voor arme mensen. Met de opkomst van de tuinbouw en het ruime aanbod van verse groenten verdwenen zeekraal en lamsoor van het menu. Tegenwoordig heb je een vergunning nodig om zeekraal in het wild te mogen snijden, omdat het een beschermde plant is. Voor dit nicheproduct wordt dan ook een mooie prijs betaald," aldus Aart-Jan Bil. Het telen van zeekraal en lamsoor is een arbeidsintensief proces. "Uiteindelijk verkopen wij het product aan huis, aan restaurants en lokale supermarkten op het eiland en deel van de teelt is voor de handel. Om ons te onderscheiden, volgen we een paar principes: kwaliteit, service, betrouwbaarheid en specialiteit." vertelt Aart-Jan Bil.



Uitbreiding
Een groot deel van de import komt uit Frankrijk. De oogstperiode loopt gelijk met Nederland. Buiten dit seizoen wordt zeekraal geïmporteerd uit Israël, Mexico en Portugal. "Het afgelopen seizoen hebben we ons areaal uitgebreid. Zo willen we aan de toenemende vraag kunnen voldoen. Voor het volgende seizoen, dat begint in april, zijn de voorbereidingen al in volle gang. Doordat zeekraal ook in de kas wordt gekweekt, hopen we dat we onze productie zullen overstijgen. We bieden het volgende seizoen meer aan. Op deze manier kunnen wij nog meer klanten bedienen. De vraag is er. Het is toch prachtig als we dit product kunnen leveren van eigen bodem", vertelt Aart-Jan trots.

Voor meer informatie:
Debets Schalke
Havenstraat 49
2681 LC MONSTER
T: (0174) 24 53 21
E: debets@debets.nl
www.debetsschalke.nl
Publicatiedatum: