Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Bouwe Piek:

"Uitstekende vraag naar vroege spruiten"

Tholen - Bouwe Piek uit Geervliet ging vorige week maandag, 24 augustus, van start met de eerste spruitenoogst. De afzet ervan loopt opvallend goed. "We kunnen amper aan de vraag voldoen. Het lijkt wel hongersnood", lacht de spruitenteler. De spruitenprijs ligt op een niveau rond de 90 cent voor de grove maten en 70 cent voor de fijnere sortering. "Mogelijk stimuleert het herfstachtige weer de spruitenconsumptie. Een andere oorzaak zou ik niet kunnen bedenken."



"De opbrengsten liggen door het droge voorjaar op een wat lager niveau. Wel zien we dat er meer telers zo vroeg aan het oogsten zijn. Men kan voor de aardappelen en uien nog niet het land op en dan kiezen telers vervroegd voor een gewas waar geld in te verdienen valt. Maar ondanks dat er meer telers product aanbieden, is er nog altijd een echte vraagmarkt", vertelt Bouwe. "De verwachting is dat er dit jaar wel wat minder kilo's komen. Door de droogte kregen we de spruiten afgelopen maanden niet aan beregend. In de maand augustus hebben we hier wel 170/180 mm regen gehad, maar we kunnen goed het land op om te oogsten."

De afzet van de spruiten van de teler wordt verzorgd door Van Oers United. "Er is momenteel vraag uit Engeland, Frankrijk, Italiƫ en Duitsland en deels van de Nederlandse markt. Hoewel de exacte areaalcijfers nog niet bekend zijn, verwacht Bouwe geen uitbreiding. "Er zijn een paar telers gestopt. Dat areaal wordt hooguit opgevuld door overgebleven telers, maar uitbreiding van het areaal is niet aan de orde. Opvallend is dat steeds meer telers overstappen op het gekoeld sorteren. Wij doen dat al een jaar of vijftien en dat komt de houdbaarheid in de keten zeker ten goede!"