Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Oogsten verminderen met 10% in 2050"

Aardappelen en fruit gaan last krijgen van de warmte

Onderzoek van de Amerikaanse universiteit MIT toont aan dat de klimaatverandering de oogsten in 2050 waarschijnlijk met 10% gaan verminderen. De onderstaande gewassen horen tot lijst van producten die we moeten gaan missen of duurder worden.



Aardappelen

Aardappelen hebben koele nachten nodig. Nu al signaleren telers dat de aardappeloogst minder wordt en de aardappels kleiner. Die trend zal doorzetten, zo staat in een rapport van CCAFS in opdracht van de Verenigde Naties.

Maïs
Wetenschappers denken dat de maïsopbrengst met 80 procent zal afnemen tegen 2100. Extreme hitte is volgens onderzoekers van de universiteit van Columbia de beste maatstaf om een tegenvallende oogst te voorspellen.

Appelen
Appelen hebben een koud najaar nodig. Als die periode korter wordt, groeien er minder appelen en die zullen bovendien kleiner zijn. Dat blijkt uit een Japans onderzoek uit 2013.

Perziken en abrikozen
Ook deze vruchten varen wel bij een koele winterperiode. In Turkije, de grootste producent van abrikozen in de wereld, zijn de gevolgen al voelbaar. De voornaamste factoren die de oogst beïnvloeden, zo blijkt uit een Turkse studie, zijn temperatuur, vochtigheid en neerslag.

Noten en zaden
Noten groeien vooral in de lente, maar hebben daarvoor een koude winter nodig en die wordt steeds zeldzamer. Warmere winters hebben nu al impact op de oogst van noten in Israël, Tunesië, Marokko en Zuid-Afrika.
Publicatiedatum: