Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4400 hectare

Bananen in Turkse kassen

In het district Gazipasa in Antalya worden op zo'n 4000 hectare bananen geteeld. Verder vindt er op nog eens 4400 hectare jaarrond bananenteelt in kassen plaats. Hayrettin Akgul, van Ari Banana Ripening Warehouse, legt uit dat men een week geleden begonnen is met het oogsten van de kasbananen. "We vervoeren de groene bananen van de kassen naar een gekoelde opslagplaats. Na vijf dagen worden zij gedistribueerd naar provincies zoals Antalya, Istanbul en Afyon. Vorig jaar steeg de prijs van een kilo bananen van €0,63 naar €1,25. Dit jaar ligt de prijs tussen de €0,63 en €0,78," aldus Akgul.

Productietoename

Yusuf Celik, van de landbouwbond, geeft aan dat het klimaat in Gazipasa de teelt van alle soorten groenten en fruit toelaat. "Gazipana is niet het enige gebied waar bananen geteeld worden, ook in de districten Anamur en Antalya hebben telers bananenkassen gebouwd. De bananenproductie neemt jaar na jaar toe, zowel op de vollegrond als in kassen. Tot tevredenheid van onze telers steeg de bananenprijs vorig jaar naar €1,41. Nu koopt men een kilo bananen voor €0,63 tot €0,78. Naar verwachting zal de prijs de komende dagen licht stijgen. We ramen de bananenoogst dit jaar op meer dan 40.000 ton," vertelt Celik.

Hoge opbrengst

Bananenteler, Suleyman Yilmaz, uit Muzkent, vertelt dat de goede opbrengst van dit jaar te danken is aan het koele weer. In Muzkent is een bananenareaal te vinden van zo'n 800 hectare. "Gedurende een aantal jaren hebben telers nauwelijks iets aan de bananenteelt verdiend. Vorig steeg de prijs echter naar €1,25 zodat zij er eindelijk iets aan overhielden," vertelt Yilmaz. De bananenteelt in Muzkent vindt plaats op gevaarlijke locaties. De inzet is dus hoog. Om winstgevend te zijn, zou een kilo groene bananen minstens €0,94 moeten zijn. Het grootse struikelblok voor de telers in deze streek is irrigatie. Men moet water van twee kilometer ver halen en de elektriciteitsrekeningen zijn hoog. Volgens Yilmaz kan dit probleem opgelost worden door het openstellen van de Gokceler Dam.

Bron: yenialanya.com

Publicatiedatum: