Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brander om NOx-uitstoot te verminderen

Tholen - Volgens het activiteitenbesluit moeten stookinstallaties de komende jaren gaan voldoen aan strengere emissie-eisen. De uitstoot moet flink verminderd worden. Bij Innecs zagen ze mogelijkheden om de uitstoot te verminderen zonder een nieuwe ketel te installeren. Met een nieuwe ketelbrander kan de emissie volgens Peter Kersten flink omlaag.

Nog anderhalf jaar, dan is het voor de meeste sectoren zover. Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat de uitstoot van NOx vanaf dan drastisch omlaag moet. Ook in de tuinbouw is dit een onderwerp van belang – al is er voor telers die CO2 gebruiken een overgangsmogelijkheid tot 1 januari 2019. Op die datum moeten de ketels ook voldoen aan de strengere eisen.



Bij het Brabantse bedrijf Innecs zijn ze al langere tijd met deze emissies bezig. Het bedrijf heeft een brander ontwikkeld die de uitstoot van een bestaande ketel kan verminderen: de BoilerBurner. "Hij is doorontwikkeld vanuit de gasturbine", vertelt Peter Kersten van Innecs. "De vlam wordt met hoge snelheid naar buiten gestuurd waardoor de warmteoverdracht groter is. Hiermee vindt er minder NOx vorming plaats. Bovendien is er een vollediger verbranding wat kan leiden tot energiebesparing."

Het eerste project met de BoilerBurner is eind vorig jaar gerealiseerd in Amsterdam, bij Stork Food & Dairy Systems. Daar staat-ie op de stoomketel en realiseert er een NOx-uitstoot van 68 mg. "Dat is ruim onder de eis van de 70 mg", vertelt Kersten. "Bovendien draaien we nu op vollast – als je dat niet doet, gaat de uitstoot omlaag." Ook in vlamkeerketels kan de brander geplaatst worden.

Innecs is nu bezig om het assortiment branders uit te breiden: geschikt voor ketels van met een capaciteit van 800 tot 5000kW brandend vermogen. Ook zoeken ze een partner in de tuinbouw om in deze sector een project te realiseren. "We hebben hiermee een alternatief gevonden voor het vervangen van de gehele ketel of zelfs het ketelhuis – dat scheelt flink in de kosten. Met een bedrijf dat dat ook ziet, willen we graag een demoproject in de tuinbouw opzetten", vervolgt Kersten. "Dan kunnen we ook in deze sector de mogelijkheden laten zien."

Voor meer informatie:
Peter Kersten (e-mail)
Innecs Power Systems BV
Luchthavenweg 81
5657 EA, Eindhoven
TEL: +31 (0)85 - 27 33 160
www.innecs.nl