Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Le jardin de Rabelais: LED, tussenplantingen en biologische gewasbescherming

'Goûtez la différence', oftewel 'Proef het verschil', staat te lezen op een poster in het hoofdkantoor van Le jardin de Rabelais. Dankzij de smaak van de exclusieve cherrytomaatjes van oprichter/eigenaar Pascal Delahaye en een maximaal biologische gewasbescherming is en blijft de marktpositie sterk. Vijfentwintig jaar geleden ging Pascal Delahaye van start met de teelt van vleestomaten. In 1996 stapte hij over op tros- en cherrytomaten. In 2001 deed groeilicht zijn intrede en werden jaarrond leveringen mogelijk. De vernieuwing ging door: in 2012 bouwde Le jardin de Rabelais vlakbij de hoofdvestiging in het Franse Avoine een tweede kas, de semi-gesloten SuprimAir. En sinds 2014 gebruikt Pascal Delahaye LED-licht en hangen overal op het 9 hectare grote bedrijf groeilampen. De trostomaten maken nu ongeveer 15 procent van de omzet uit. De rest van de omzet wordt aangebracht door Piccolo, een cherrytomaat van de Franse veredelaar Gautier, in Nederland beter bekend als het Honingtomaatje.


Pascal Delahaye (rechts) met zijn neef en partner Matthieu Serrault. Hun onder neming haalt samen met Koppert France al het mogelijke uit de biologische gewasbescherming.

Toprestaurants in Azië
Pascal Delahaye is één van de dertien ondernemers die dit ras telen. Hij zet het exclusieve cherrytomaatje hoofdzakelijk af aan groentespeciaalzaken in Frankrijk en omringende landen als België, Engeland, Duitsland en Spanje. Aansprekend detail: via een handelsbedrijf levert hij zijn topproduct ook aan toprestaurants in Hong Kong en Singapore.

Een key success factor
Hoe komt zijn product aan zo'n sterke positie? De fantastische smaak van Piccolo is natuurlijk een belangrijke factor, net als de exclusiviteit. Maar daarnaast speelt ook de biologische gewasbescherming een belangrijke rol. Le jardin de Rabelais werkt al sinds de oprichting nauw samen met Koppert France. De doelstellingen sindsdien zijn nooit veranderd en alleen maar dichterbij gekomen: zo mogelijk geen enkel gebruik van beschermingsmiddelen en een residuniveau gelijk aan nul. "De geïntegreerde gewasbescherming is een key success factor in ons bedrijf", aldus Pascal Delahaye. "Er hangt veel vanaf. Wij planten nieuwe gewassen in de winter aan en werken daarna drie jaar met tussenplantingen. Een plaag die zich snel na het planten voordoet, kan dus ook drie jaar overlast geven. Daarom moeten wij alles benutten wat de biologische gewasbescherming te bieden heeft."



Consultant Hervé Catteau van Koppert France bezoekt Le jardin de Rabelais elke maand. De biologische gewasbescherming, de natuurlijke bestuiving en het NatuGro-systeem worden op elkaar afgestemd.

Gewasbescherming complexer
Om deze reden is de relatie tussen Le jardin de Rabelais en Koppert France intensief en hecht. Consultant Hervé Catteau bezoekt het bedrijf elke maand en zo nodig vaker. Recent loste hij nog een acuut probleem op met de bestuiving. Pascal Delahaye: "Tussenplantingen, groeilampen en LED-licht maken de gewasbescherming stukken complexer. Koppert France heeft de kennis waarmee wij die complexiteit het hoofd kunnen bieden. Al vijfentwintig jaar werken we nauw samen."

Groeilampen, LED-licht en tussenplantingen maken voor Le jardin de Rabelais de biologische gewasbescherming complexer dan gewoonlijk.

Sterkere wortels met NatuGro
Samen met Koppert France wil Le jardin de Rabelais alles uit de biologische aanpak halen wat erin zit. Vandaar ook de grote belangstelling van het Franse bedrijf voor weerbaar telen, boven en onder de grond. Pascal Delahaye: "Het NatuGro-systeem van Koppert is niet alleen belangrijk voor de weerstand tegen ziekten en plagen uit de bodem of het substraat, maar ook voor de groeikracht en voor de weerbaarheid tegen bovengrondse plagen. Dat past in ons streven om het gebruik van chemische middelen naar nul terug te dringen." Nieuwe mogelijkheden worden graag onderzocht. "Tot op heden gebruiken wij elk jaar nieuwe steenwolmatten. Maar wij gaan proberen ze voortaan langer te gebruiken, zodat we het opgebouwde microleven bij een teeltwisseling mee kunnen nemen naar het nieuwe gewas." De inspanningen bevallen goed, effecten zijn duidelijk zichtbaar. "Sinds wij samen met Koppert het gewas ook met NatuGro versterken en beschermen, zijn er geen problemen in het wortelmilieu. Ook Botrytis laat zich niet zien."

Beter leven
Ondertussen werkt Pascal Delahaye samen met andere Franse kwekers in de vereniging 'Demain la terre' aan een teeltconcept tussen biologisch en gangbaar in, vergelijkbaar met het Nederlandse Pura Natura. Het sleutelwoord is 'Beter leven'. In 'Demain la terre' draait het om duurzaamheid en milieu om energie en ook om sociale waarden als goed werkgeverschap."

Adviezen die werken
Aan de samenwerking met Koppert Frankrijk zal het niet liggen, valt op te maken uit de woorden van Pascal Delahaye. "We hebben een hele goede relatie en wij krijgen van Koppert adviezen die daadwerkelijk effect sorteren. De mensen van Koppert zijn serieus en kennen mijn bedrijf erg goed. Ik hou ervan om met Koppert te werken."

Publicatiedatum: