Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Technologie die aspergeteelt vergemakkelijkt

Tijdens een conferentie over 'scrum' in Fielderstadt sprak Volkmar Denner, CEO van Bosch, over asperges. 

In de zakenwereld verwijst 'scrum' naar kleine werkgroepen die in synergie samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuw product in samenwerking met cliënten en eindgebruikers. 



Bosch paste de werkwijze toe bij de ontwikkeling van een technologische oplossing voor de teelt van witte asperges.

Het project moest snel uitgevoerd worden omdat het seizoen maar van april tot juni loopt. "Ontwikkelingen zoals deze zijn vooral nuttig als de technologie of oplossing niet van tevoren gepland kunnen worden of als de vraag naar een nieuw product met de tijd verandert. De 'scrum' werkwijze maakt ons sneller en flexibeler," zegt Volkmar.

Het aspergesysteem bestaat uit een aantal sensoren op verschillende diepten in de grond, die informatie over de bodemtemperatuur doorgeven aan smartphones. De data wordt via een kabel doorgestuurd naar een sensorbox. De Bosch Cloud verzamelt deze gegevens via een draadloze verbinding en stuurt ze vervolgens door naar de smartphones van telers.

Op deze manier zijn telers de hele dag op hoogte van veranderingen in de bodemtemperatuur, die een belangrijke factor vormt voor de optimale groei van de asperges.



De ideale temperatuur voor de groei van asperges ligt tussen de 18°C en 22°C. Telers realiseren deze temperaturen door de asperges af te dekken met plastic folie wat hen echter dwingt de weersvoorspellingen continu in de gaten te houden. Het systeem van Bosch heeft bewezen de teelt te vergemakkelijken.

De verschillende teams van onderzoekers richtten zich binnen het proces op verschillende taken, zoals de draadloze verbinding, de programmering van de app of het contacteren van telers voor tests. Na drie weken waren de eerste twee systemen al klaar. 

Bosch heeft besloten het systeem te commercialiseren. Het kan niet alleen de teelt van asperges, maar ook van andere gewassen vergemakkelijken en optimaliseren.

Publicatiedatum: