Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prem Baldew, duurzaamste micro-landbouwer van Suriname in 2015

Congres ‘Ontwikkelingen in de duurzame landbouw’ in Suriname

Op 4 en 5 juni 2015 is in Paramaribo, Suriname, een internationaal tweedaags congres georganiseerd waarin het thema ontwikkelingen in de duurzame landbouw en in het bijzonder de zadenvoorziening, centraal stond. Dit congres is georganiseerd door stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d'ONS) in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken (EZ Nederland), de Nederlandse ambassade in Suriname, het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV Suriname), de Anton de Kom Universiteit (Suriname), Incotec (Nederland), Staatsolie (Suriname), Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en andere betrokken organisaties uit Nederland en Suriname. De locatie was Hotel Torarica.
Naast plenaire sessies, workshops, paneldiscussie en een biologische markt, werd tijdens het congres voor het 4e achtereenvolgende jaar awards uitgereikt aan de duurzaamste micro-landbouwers van Suriname.


Met dit congres heeft stichting d'ONS samen met landbouw- en zadendeskundigen uit Suriname en Nederland geprobeerd een stand van zaken te geven van de duurzame landbouwsector, inclusief de zadenvoorziening. Dit congres is de aanzet tot een meerjarig programma van projecten en activiteiten in Suriname, waaronder de opzet van een digitale kennisbank, die de verbinding moet leggen tussen lokale telers en Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en bankinstellingen.
De verschillende presentaties, workshops en paneldiscussie hebben duidelijk gemaakt dat er een enorme behoefte is binnen de landbouwsector om op een constructieve wijze met elkaar samen te werken, te leren en te netwerken.
De belangrijkste conclusies van het congres geven aan dat er behoefte is aan het opzetten van laagdrempelige trainingen op lokaal niveau waar telers elkaar helpen en leren van elkaar. Hierbij moet er een lokale landbouw instituut betrokken worden, die assistentie kan verlenen en continuïteit kan bieden.

Daarnaast dient er een digitale kennisbank opgezet te worden, waar de lokale kennis samengebracht wordt en relevante informatie verspreid wordt. Via deze kennisbank zal ook een verbinding moeten worden gelegd met een opleiding, zodat studenten kunnen participeren en een vaste kern gaan vormen. Tenslotte is een betaalbare vorm van microkredieten noodzakelijk om de telers financieel te helpen met het investeren in hun bedrijf en op die manier de stap te maken naar het vergroten van de voedselproductie voor de lokale- en op termijn de internationale markt.

Award

Op 5 juni 2015 is de award duurzaamste microlandbouwer 2015 uitgereikt aan de
familie Prem Baldew, een duurzame microlandbouwer uit het plaatsje Leiding. De
award-uitreiking werd georganiseerd door stichting duurzame Ontwikkeling Nederland
Suriname (d'ONS) en het prijzenbedrag werd gesponsord door het bedrijf Varross N.V. uit Suriname. Met het award is een prijsbedrag gemoeid van € 2000,-.



De heer Baldew is een teler, die op ruim 2 ha grond duurzame groenten teelt. Hij teelt soepgroenten, kouseband en bonen. De heer Baldew doet zelf de verkoop van de gewassen bij de centrale markt en beheerst hierdoor de hele keten van inzaai tot en met verkoop van het product. Naast de landbouw houdt Baldew ook eenden, waardoor er een geïntegreerd bedrijf is ontstaan. Hij maakt gebruik van kippenkorrel en de eendenmest voor de teelt van zijn gewassen. Voorts beschikt Baldew over een transparante bedrijfshuishouding, waarin inzichtelijk is gemaakt hoe zijn inkomsten en uitgaven zijn opgebouwd en waar zijn winstmarges liggen. Belangrijk is dat hij de jury heeft kunnen overtuigen hoe hij zijn bedrijf verder wil ontwikkelen. Hij heeft de mogelijkheid om uit te breiden tot 5 ha en geeft aan hiermee door te gaan met het bedrijf zolang dat kan. Het bedrijf is door de jury beoordeeld op milieu-, sociale- en economische duurzaamheidscriteria. Baldew geeft aan dat hij alleen maar op een duurzame wil telen, omdat hij genoeg boerenbedrijven heeft gezien, waarop op een niet-milieuvriendelijke manier wordt geteeld en waarop teveel en lukraak gif op het aanplant wordt gespoten. Het geldbedrag wil hij inzetten voor een goed irrigatiesysteem, een nog beter afwateringssysteem en de bouw van een groentenkas.
Op de 2e en 3e plaats eindigden respectievelijk de familie Alihoesen en familie Sawirja,allebei duurzame micro-landbouwers uit het opkomend landbouwdistrict Wanica in Suriname. De prijzen van deze plaatsen zijn gesponsord door het bedrijf Interfarm N.V. uit Suriname en stichting d'ONS.

Stichting d'ONS
Stichting d'ONS is een good will organisatie en streeft ernaar een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving.
Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen:
Website: www.stdons.nl
Twitter: @Stichtingdons
Facebook: Stdons

Publicatiedatum: