Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hitte in de tuinbouw

"Om half 2 gaat iedereen richting het strand"

Tholen - Warmterecords worden gebroken, tropenroosters ingevoerd en het Nationale Hitteplan is van kracht. Maar in de tuinbouw houden ondernemers het hoofd koel. "We beginnen eerder en gaan eerder naar huis. Lekker naar het strand."

In Aalsmeer was het zeker warm, maar volgens Pieter Middelkoop van plantenkwekerij Vireo Plantsales is er goed mee te werken. "Er zit volop kalk op het glas, de schermen doen we dicht en de ramen open en dan is het goed uit te houden. Maar bij ons hoeft er überhaupt bijna niemand de kas in. Ten eerst omdat het planten zijn – er hoeft niets geknipt te worden - en ten tweede omdat het komkommertijd is. Als je een beetje handig bent zorg je dat je 's ochtends pakt wat je die dag nodig hebt en dan hoeft er eigenlijk alleen nog in de verpakkingsruimte gewerkt te worden."

Westdorpe
Het allerwarmste plekje in Nederland gisteren was Westdorpe. Volgens het KNMI steeg het kwik er 's middags tot 36,5 graden Celsius, een absoluut record voor 1 juli. Niet vreemd: Westdorpe is een van de plaatsen met de meeste zonuren van Nederland. Bij Kwekerij de Westerschelde is het tropenrooster dan ook ingegaan. "Om half 1 is iedereen hier de kas uit", vertelt Piet Reedijk. En het personeel is daar zeker tevreden mee. "Ze zijn sowieso een uur eerder klaar - en als het werk het toelaat stoppen we nog wat eerder. Dat lukt goed. En dat betekent dat ze om half 2 richting het strand kunnen."

Bovendien valt het tussen de paprikaplanten, die hard aan het verdampen zijn, relatief gezien nog wel mee. "Buiten was het 32 graden, binnen 33," vertelt Reedijk. "Dat scheelt maar een graad. Het is een soort bos: onderin is het koeler dan op vlak land." Ook het gewas houdt zich nog goed. "We hebben ReduHeat op de kas liggen. Daarmee schermen we 30% weg."

Ook op de open velden is het harstikke warm en wordt er rekening gehouden met het weer. Blauwebessenteler Stefan Criens en zijn team van plukkers draaien een tropenrooster: "Het is eigenlijk te warm om te plukken. Daarom beginnen we om 5.00 uur 's morgens en stoppen om 13.00 uur."