Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler Johan Bytebier:

"Slaprijzen in één dag maal vijf"

Tholen - De Belgische slamarkt verkeert in een bizarre situatie. De afgelopen maanden hingen de telersprijzen rond de 10 cent en de eerste van juli steeg deze naar net boven de 50 cent en vandaag (2 juli) zelfs naar 72 cent. "Onvoorstelbaar", vat teler Johan Bytebier verbaasd samen. "Sedert april was het zo slecht, ik wilde er bijna mee stoppen. Het was bijna onhoudbaar. Maar nu krijg ik weer een beetje hoop."



Hij geeft aan dat hij de afgelopen maanden heel wat verloren heeft. "Het was echt een ramp. Met alle kosten bij elkaar hebben we gemiddeld 31 cent nodig en we maakten telkens maar 8 tot 12 cent. Ik moest eigenlijk 2000 euro per vrachtwagen bijleggen om aan een normale middenprijs te komen. In die tien weken tijd waren er drie dagen dat het wat beter ging. Toen had ik trouwens precies geen productie."

Maal vijf

Het prijsverschil is bizar. "30 juni was het nog 12 cent bij een aanvoer van 70.000 kroppen. Op 1 juli steeg de prijs voor de grootste maat (50 dubbel) naar 51 cent met een aanvoer van 100.000 kroppen. 2 juli werd er al 72 cent voor dit formaat gegeven." Hij verwacht en hoopt een verdere stijging. "Door het hete weer gaan mensen anders eten en neemt de vraag sterk toe. We zijn blij met de betere prijs, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Het is afwachten en hopelijk heeft het weer niet al te veel invloed op de kwaliteit. De komende tijd blijft spannend, maar als het goed gaat, zou de prijs nog verder kunnen stijgen naar 80 cent deze week. Dat zou leuk zijn voor iedereen!"

Johan Bytebier komt uit Nazareth. Hij heeft sinds het jaar 2000 een areaal van 2,4 hectare sla en levert zijn producten aan BelOrta.

Voor meer informatie:
Johan Bytebier