Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikanen vertrouwen op Frank van Kleef

Onder toeziend oog van de Nederlandse koning en de koningin werd er een paar weken geleden getekend voor een uitbreiding van het project MightyVine Tomatoes in Chicago. Maar hoe zit de relatie tussen de Nederlandse glastuinbouw en dit Amerikaanse project nou precies?

Er wordt druk gebouwd in Chicago aan drie hectare kas. Vanaf oktober moeten er jaarrond tomaten uit het bouwwerk komen. De markt is niet alleen de stadsregio van Chicago (waar 9,9 miljoen mensen wonen) maar strekt zich volgens Gary Lazarski van MightyVine uit tot steden als Milwaukee en Madison (Wisconsin) tot aan West-Illinois. Samen met zijn zakenpartner Jim Murphy heeft Lazarski enkele jaren geleden het bedrijf Carbon Green opgericht. Zij ontwikkelen duurzame projecten. Een paar jaar geleden kwamen ze in contact met Frank van Kleef. Samen maakten ze plannen voor het project in Chicago.

 
Gary Lazarski, MightyVine in de kas vorige week. In oktober moeten de eerste Roterno trostomaten en Ribinio cherry's uit de kas komen. FOTO DOOR PETER FROST VOOR CRAIN'S CHICAGO BUSINESS. www.chicagobusiness.com

Tuinbouwkennis
"Van Kleef heeft veel kennis over de tuinbouw met ons gedeeld en de juiste partners aan ons voorgesteld", vertelt Lazarski. "We hebben hem direct bij het team gevraagd. Hij komt voortaan om de maand kijken bij het bedrijf en is dan ook aanwezig bij vergaderingen. De eerste jaren blijft dat zo - zo weten we zeker dat we het goed opzetten."

Onder die partners ook de bedrijven die Van Kleefs eigen kas hebben gebouwd, hier in Nederland. Vandaar ook dat VB Group afgelopen maart kon beginnen het project. "Nadat we de grond geëgaliseerd hebben, zijn we eind maart begonnen met de constructie", vertelt Edward Verbakel die samenwerkt met Havecon voor dit project. VB Group is de hoofdaannemer en is ook verantwoordelijk voor de verwarming van de kas. Havecon bouwt, PB Techniek doet de technische installaties, Vepritec de schermen en Gavita de belichting - hetzelfde team dat vijf jaar geleden bij Van Kleef aan de slag ging. "Een samenwerking van toonaangevende bedrijven."



The first greenhouse of MightyVine in Rochelle. The group of builders and installers for MightyVine is the same consortium that worked for Frank van Kleef of Royal Pride in the North of Holland. Nic Helderman (former Backyard Farms) will serve as COO at MightyVine.


De kas moet in augustus klaar zijn en net als bij Royal Pride in Nederland is er gebruik gemaakt van witgecoat staal met een poothoogte van 7 meter. Op de kas komt diffuus glas met AR-coating. Bij het bedrijf komt een verpakkingshal. De verwarming geschiedt met ketels, maar omdat er ook belichting komt, is er zeker interesse voor WKK.

 


In the presence of the Dutch Royal Couple, the contract for MightyVine's phase II was signed.

De drie hectare is de eerste fase van MightyVine. Voor fase 2 is er ook al getekend. "Daar gaan we mee aan de slag als fase 1 in werking is", vertelt Lazarski. "De kas wordt precies gelijk - ook met belichting om jaarrond te kunnen telen."



For more information, please visit:

www.localfoods.com


www.mightyvine.com


www.vb-group.nl/en

Publicatiedatum: