Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gijs van den Oever: "Nieuwe oogst later door koud voorjaar"

Eindelijk opleving op de preimarkt



Tholen - De afzet van prei verliep de afgelopen twee jaar bijzonder matig. Inmiddels heeft de nieuwe oogst gezorgd voor een kleine opleving. "Twee weken geleden lag het prijsniveau nog rond de 50-55 cent en nu zitten we op 65-70 cent", vertelt verkoper Gijs van den Oever van Van den Elzen Groentenverwerking. "Maar er zitten ook meer kosten aan de nieuwe oogst, dus we hebben deze prijsstijging ook wel nodig."


Gijs van den Oever en Paul van den Elzen

De nieuwe oogst kwam door het koude voorjaar later op gang dan andere jaren en dat resulteerde in minder kilo's. "We zijn deze week gestart met nieuwe prei, terwijl dat vorig jaar al de eerste week van juni was", vertelt Gijs. "Gelukkig krijgen wij van onze klanten complimenten over de dikte en schachtlengte. Het is altijd de kunst om met een zo lang mogelijke schacht te starten, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe oogst minimaal merkbaar is. Onze afnemers zitten niet te wachten op kleine stompjes of te dunne prei. Sowieso is het een uitdaging om het gehele jaar door prei te hebben, vooral op de moeilijke momenten. Daarom is de overgang van oude oogst naar nieuwe oogst ook zo belangrijk."



De teler - met een areaal van meer dan 200 hectare eigen teelt - verkoopt de prei zowel los, verpakt als gesneden. Ook kunnen er kortgesneden preistelen worden geleverd, die enkel bestaan uit de witte steel, waarbij in samenspraak met de klant de exacte specificatie wordt vastgesteld. "Het verschilt per markt of de tijd rijp is voor deze producten. In Nederland is dat nog niet het geval, maar in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zie je de korte steeltjes wel veel meer", vertelt Gijs.



Verwachtingen uitspreken over het nieuwe seizoen, vindt de verkoper gevaarlijk. "Ons motto is momenteel: eerst zien dan geloven. Wij maken ons druk om onze taak goed uit te voeren en dat is een perfecte prei aanleveren. Hoe het seizoen zal gaan lopen, kunnen we nu nog niet zeggen al is een échte winter natuurlijk altijd gunstig voor de preimarkt. De toepassingen van prei zijn breed en we zetten qua afzet dan ook breed in: van supermarkten tot marktkooplui, restaurants en groentesnijderijen. Wel zien we de binnenlandse afzet steeds belangrijker worden omdat het buitenland steeds meer zelfvoorzienend wordt. Maar via exporteurs komt onze prei in landen als Japan, de Verenigde Staten, Polen, Italië. Eigenlijk kom je onze prei overal tegen", besluit Gijs.



Aangezien communicatie en service in de markt ook steeds belangrijker worden, heeft Van den Elzen z'n website vernieuwd. Gijs nodigt dan ook iedereen uit -vooral degene zonder kennis van de teelt van prei om een kijkje te nemen op de vernieuwde website. Hierop staat onder andere bovenstaande bedrijfsfilm, waarin van A tot Z de preiteelt bij Van den Elzen gevolgd wordt.

Voor meer informatie:
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel: +31(0)413-782 999
Mob: +31(0)6-27050202 (Gijs)
Mob: +31(0)6-54795196 (Paul)
info@elzengroentenverwerking.nl
Nieuwe website: www.prei.nl