Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse export asperges neemt toe

Dinsdag verklaarde de Vereniging van Exporteurs (ADEX), dat de waarde van de Peruaanse asperge-export in het eerste kwartaal $146,1 miljoen (€128,4 miljoen) bedraagt, 6,7% meer dan in dezelfde periode in 2014. De directie van de Agro bedrijfsvereniging vertelde dat de vraag naar Peruaanse asperges vanuit de Verenigde Staten met 22,4% toegenomen was, nadat haar belangrijkste leverancier, Mexico, minder productie had. Dit had een positief effect op de Peruaanse exportprijzen.

In 2014 moesten Peruaanse asperges op de Amerikaanse markt plaats maken voor de goedkopere Mexicaanse asperges. Om de verliezen te compenseren, besloot de Peruaanse Landbouwvereniging de groenten aan de conservenindustrie te verkopen, waar men er een betere prijs voor kon krijgen.

Asperges behoren tot de top van de Peruaanse agrarische exportproducten. Het gunstige klimaat en de geografische ligging van het land maken het zeer geschikt voor de aspergeteelt, die met name in de kustregio's plaatsvindt: Ica in het zuiden, La Libertad en Ancash in het noorden en Lima centraal westelijk gelegen.

Volgens ADEX zijn de asperges klaar om geoogst te worden, dus zij zullen worden vervangen door andere gewassen zoals druiven, blauwe bessen en citrus. De aspergeteelt vereist veel water, wat hogere kosten voor telers en exporteurs met zich meebrengt.

Export naar VS, Spanje en Nederland

De hoofdbestemming van Peruaanse asperges zijn de Verenigde Staten, een land dat voor $60,8 miljoen (€53,2) van dit product importeerde tussen januari en april dit jaar, wat neerkomt op 41,7% van de totale uitvoer, gevolgd door Spanje met $20,1 miljoen (€17,6) en Nederland met $17,5 miljoen (€15,4). Terwijl de uitvoer van asperges naar de Verenigde Staten met 22% toenam, nam de uitvoer naar Spanje en Nederland met respectievelijk, 15,2% en 2,9% af.

Ondanks de afname met 15,2% importeerde Spanje, de op één na voornaamste afzetmarkt van Peruaanse asperges, voor $20,1 miljoen (€17,7), wat neerkomt op 13,7% van de totale asperge-export. Nederland nam voor $17,5 miljoen (€15,4) af, 2,9% minder dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Overige markten zijn China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Australië, Brazilië, Italië, België, Zwitserland, Chili, Denemarken, Canada, Zweden, Colombia, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. De export van koelverse Peruaanse asperges bedroeg $95,5 miljoen (€84), een stijging met 26,5%. De export van bewerkte en geconserveerde asperges (geen diepvries) bedroeg in totaal $40,9 miljoen (€35,9). De export van diepvries asperges kwam uit op $9,6 miljoen (€8,5).
Publicatiedatum: