Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse telers willen minder bureaucratie bij minimumloon

De Duitse telers klagen enkele weken na de start van het oogstseizoen over de bureaucratische voorschriften die de invoering van het minimumloon met zich mee heeft gebracht. "De bureaucratie groeit de telers boven het hoofd", zegt Theo Däxl van het 'Bayerische Bauernverband'. De invoering van het minimumloon is met "enorme omslachtigheid" verbonden.

De oogsthulpen uit het buitenland moeten volgens de nieuwe voorschriften perse aan het einde van de maand uitbetaald krijgen. Volgens Däxl hebben zij echter helemaal geen rekening en zouden zij niet weten waar ze het geld zolang moeten laten. Ze vrezen daarbij voor verlies of diefstal. "De mensen begrijpen niet dat ze het geld nu aan moeten nemen. Ze willen het geld pas aan het einde van hun werkzaamheden. Maar de teler moet het hen geven en dan weer ergens een regeling vinden waar hij het onder brengt."

Voor onbegrip bij de oogsthulpen zorgt ook het nieuwe voorschrift dat het arbeidscontract en het contract over kost en onderdak gescheiden moeten worden opgesteld. Door deze regeling begeven de telers zich op onbekend terrein. Zij zijn immers geen huisvestingsondernemers. Deze bureaucratische contractopstelling stuit dan ook op grote realiseringsproblemen.

"In een fabriek waar men schroeven produceert, kan men de machines uitzetten. Bij de asperge- en aardbeienoogst kan dat niet. Zodra de producten er zijn, moet er geoogst worden", zegt Däxl. Dan moet er deels van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gewerkt worden en kan men hierbij dus geen bureaucratische onzin gebruiken.
Publicatiedatum: