Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs van Dongen, Nature's Gold:

"Witloftelers verwachten dit jaar zwarte cijfers"

Tholen - Voor de witlofmarkt ziet het er dit jaar tot nu toe een stuk rooskleuriger uit dan andere jaren. "De prijzen lagen het eerste kwartaal gemiddeld 20 cent hoger dan vorig jaar en het eerste deel van het tweede kwartaal zelfs tot 30 cent hoger", vertelt Gijs Van Dongen van Nature's Gold. Hij teelt zijn witlof voor BelOrta, die wordt vermarkt onder het Flandria-label. "Daarbij moet ik wel zeggen: het was wel bar slecht vorig jaar, dus zo bijzonder goed is het nu ook weer niet. Daarnaast gelden voor Flandria-telers andere eisen dan voor telers die in Nederland leveren. De kostprijs ligt 5 tot 10 cent hoger."



Veel invloeden
Volgens Gijs hebben de betere prijzen met diverse aspecten te maken. "Van de winter naar de zomer toe zijn er altijd telers die een aantal maanden rustiger aan gaan doen, omdat de vraag in de zomer over het algemeen lager ligt. Daarnaast zijn er dit keer minder wortels. Ook heeft Frankrijk minder volume en heeft het koudere weer invloed." Hij gaf in februari al aan een beter gevoel over het seizoen te hebben. "Ik dacht toen al dat de lagere productie in Frankrijk positief voor de telers hier zou uitpakken. Er is daardoor ook minder concurrentie op de exportmarkt."



Zwarte cijfers
2013 en 2014 waren qua prijsvorming twee dramatische jaren voor witloftelers. Dit jaar ziet het er voor het eerst weer positiever uit. "Ik vermoed geen bijzonder jaar, maar wel eentje waar we zwarte cijfers kunnen schrijven. Natuurlijk blijft het lastig inschatten. Meestal is het zo: als je het eerste en tweede kwartaal op kostprijs uitkomt, kun je de rest van het seizoen wel geld verdienen. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het ziet er wel naar uit dat we een paar centen over kunnen houden."

Voor meer informatie:
Gijs van Dongen
NatureĀ“s Gold Production B.V.
Meirseweg 37
4881 MJ Zundert
T: 0031 (0)76 5974403
E: gijs@naturesgold.nl
W: www.naturesgold.nl