Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
economische ook op pad

Tuinbouw-week voor Koninklijk paar

Tholen - Tuinbouw speelt een grote rol in de relatie tussen Nederland en Canada en Nederland en de Verenigde Staten. Tijdens de staatsbezoeken die het Koninklijk paar deze weken aflegt, is er dan ook een belangrijke rol weggelegd voor deze sector. Vandaag bezoeken Willem-Alexander en Máxima een orchideeënkwekerij en volgende week gaan ze een Amerikaanse dakkas in.



CosMic Plants
Gisteren is het paar aangekomen in Canada en vandaag bezoeken ze orchideeënkwekerij CosMic Plants, die al tien jaar gerund wordt door de Nederlandse broers Neil en Mike van Steekelenburg. Na een rondleiding door het bedrijf wordt een high-tea gehouden in de kas. Mike van Steekelenburg is er behoorlijk druk mee geweest. "We zijn enorm druk met de voorbereidingen", vertelde hij van de week. "Je vergeet bijna dat je nog een bedrijf te runnen hebt." Bij de voorbereiding van het bezoek komt veel meer kijken dan de vloer vegen en een vlag ophangen. "De veiligheidsmaatregelen, de protocollen, de catering, de communicatie met de ambassades en politie", somt hij op. "Daar hebben we normaal niets mee te maken."

De afgelopen maand is er wekelijks beveiliging langsgekomen om te kijken of alles in orde was. Het ambassadepersoneel heeft het strakke schema meerdere malen doorgesproken. "Alles is van minuut tot minuut gepland - inclusief instructies voor ons personeel en iedereen die die dag aanwezig is. En er is veel media-aandacht. Gelukkig helpt de Nederlandse Ambassade in Ottawa veel."



Verenigde Staten
Na deze week bezoeken Willem-Alexander en Máxima de Verenigde Staten. Ook tijdens dit staatsbezoek gaat het koningspaar de kassen in. Ze bezoeken op 3 juni de Gotham Greens Rooftop Greenhouse. Deze dakkas staat bovenop een fabriek. De klimaatcontrole van de kas is verzorgd door Hortimax, de zaden worden geleverd door onder andere Rijk Zwaan en de biologische gewasbescherming door Koppert. Aansluitend wonen de Koning en Koningin de conclusies bij van een seminar over tuinbouw en agribusiness met als thema 'Feeding the City & Healthier Foods'. Daarin wordt ook besproken wat de VS en Nederland van elkaar kunnen leren: de open samenleving enerzijds met innovatieve marketing en sterke publieke relaties onder andere via social media en anderzijds het efficiënte grondgebruik van het Nederlandse systeem met een sterke publiek-private samenwerking.

Economische missie Canada
Gelijktijdig met de staatsbezoeken vinden ook twee economische missies plaats. Daaraan nemen ook veel tuinbouwbedrijven deel. Onder leiding van Lilianne Ploumen reizen diverse bedrijven deze week naar Canada. Vandaag bezoeken ook zij de kwekerij CosMic Plants, maar eerst gaan ze naar het Vineland Research Station. Zaterdag staat er nog een bezoek aan een kas in Leamington op het programma en wordt er geluncht met vertegenwoordigers van de overheid en bedrijfsleven. Daarnaast bezoeken ze de demonstratiekas van Rijk Zwaan

Aan de missie naar Canada nemen de volgende bedrijven deel: 4 Evergreen, AAB International, Agro Business Solutions, Agrolux Europe, Dutch Food Systems, Eminent, Formflex Metazet, InnovationQuarter, Levarht, Plant Sciences Group, Wageningen UR, Plantenkwekerij Van der Lugt BV (young plant propegation), PlantLab, Priva, Rabobank Nederland, Ridder/HortiMaX, Rijk Zwaan Zaadteelt & Zaadhandel B.V, Scelta Mushrooms, Topsector Agri&Food / Rabobank, Topsector Horticulture and Starting Materials, Tramper Technology en Valto.

Missie Verenigde Staten

Aansluitend aan de missie naar Canada wordt een economische missie naar de VS georganiseerd. Daar speelt de populariteit van regionale productie een belangrijke rol en dat is ook waarom ook voor deze missie veel interesse is vanuit Nederlandse toeleveranciers. Aan de missie naar de Verenigde Staten nemen verschillende bedrijven uit de tuinbouw deel: 4 Evergreen, Admesy, Agro Business Solutions, Agrolux Europe, Certhon, Dalsem Complete Greenhouse Projects, LIOF, GreenTech / Amsterdam RAI, Havecon Projects, InnovationQuarter, KUBO Greenhouse Projects, LeQuest, Luiten Greenhouses, MECAL/Mezzanine, Monsanto NL, Special Light Products, Octrooibureau Vriesendorp & Gaade, Peter Dekker Installaties, Philips Horti LED Solutions, PlantLab, Ridder/HortiMaX, Scelta Mushrooms, Topsector Agri&Food / Rabobank, Topsector Horticulture and Starting Materials, VB Group, Vitro plus en Wageningen UR/Plant Sciences Group.
Publicatiedatum: