Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-shiitaketeelt in Tilligte

Marga en Johnni Masselink uit Tilligte (Twente) moesten in 2007 hun kippenstal uitbreiden om ook in de toekomst op de markt stand te kunnen houden. De gemeente Tilligte stond de bouw van een nieuwe stal echter niet toe, waardoor het echtpaar besloot een overstap te maken naar de paddenstoelenteelt. Het concept dat uit nood werd geboren, heeft zich inmiddels bewezen. 

In de vroegere kippenstal groeien nu shiitake paddenstoelen. "Deze paddenstoel wordt veel in het Verre Oosten gecultiveerd en wordt daar al eeuwenlang gewaardeerd om zijn medicinale eigenschappen", zegt Johnni Masselink. De shiitake is rijk aan eiwitten en bevat de vitamines B en C. "Bovendien heeft hij een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het lichaam", aldus de paddenstoelenteler. De shiitake is ook calorie- en vetarm en een goede vleesvervanger. Daarom is hij in het bijzonder bij vegetariƫrs geliefd.

In Nederland zijn er volgens Masselink 15 shiitake-telers. Bij het echtpaar Masselink wordt het hele jaar door geoogst: per week zo'n 600 tot 700 kilogram. Rond de kerst, wanneer de vraag bijzonder hoog is, oogst men zelfs dubbel zoveel shiitakes. Het grootste deel gaat naar de groothandel en van daaruit worden restaurants in de omgeving beleverd. Marga en Johnni Masselink produceren echter ook met de hulp van kleine bedrijven uit de omgeving verschillende producten uit shiitake, zoals bijvoorbeeld noedels, jam en worst.
Publicatiedatum: