Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Slecht artisjokkenseizoen, andijvie scoort

Het aflopende Spaanse artisjokkenseizoen in Almeria en Murcia stond duidelijk in het teken van de vorst. "Over het algemeen heeft de kou de gewassen beschadigd in de twee provincies. Sommige telers hadden er relatief weinig last van. Anderen weer wel. Wij zitten in de buurt van de zee, dus we hadden het zwaar te verduren," verklaart Joséphine Cuadras van Cuadraspania. "Het was om gek van te worden. We konden de beschikbaarheid nooit voorspellen."


Joséphine Cuadras (links) op de Medfel in Perpignan.

De verliezen van Cuadraspania (Almeria) bedroegen bijna 50%. "Zo'n seizoen hopen we nooit meer mee te maken," zegt Joséphine.

De artisjokken zijn vooral gericht op nichemarkten (met name in Frankrijk) met een lange traditie in de consumptie van deze groente. De consumptie wordt geleidelijk aan populairder in het Verenigd Koninkrijk, terwijl Duitsland wat achterblijft.

Goede tijden voor andijvie

Cuadraspania is vooral een andijviespecialist: deze wordt langs dezelfde kanalen afgezet als de artisjokken.

"De vorst heeft de productie beperkt en dat heeft geresulteerd in betere prijzen. Maar het verhaal is elk jaar omgekeerd. Je kunt op je vingers natellen dat telers voor volgend jaar juist weer meer andijvie gaan planten," zegt Joséphine.

Of andijvie over de hele linie aan populariteit wint, weet ze niet. "Ik weet wel dat er steeds meer soorten en maten op de markt komen," vertelt ze. Presentatie is heel belangrijk voor de andijvie. Als de kleur overwegend wit is, zijn ze aantrekkelijker voor de koper. We gebruiken op het moment landbouwmethoden om ze lichter te maken."


Meer informatie:
Joséphine Cuadras
Cuadraspania, S.L.
Camino Cuatro Higueras s/n
Barriada de Burjulú
04610 Cuevas del Almanzora, Almeria. Spain
T: + 34 950 52 90 43
M: +34 629 111 331
josephine.cuadras@cuadraspania.com
www.cuadraspania.com
Publicatiedatum: