Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
18 – 24 mei 2015

Britse telers uit de kas tijdens Tomato Week

Het Britse areaal tomaten omvat zo'n 200 hectare kas. In die kassen vliegen 40.000.000 Marcolophus roofmijten en de planten worden bevrucht door 2,5 miljoen Britse hommels - die gezamenlijk 24 miljard vleugelslagen maken. De Britse tomatentelers wassen jaarlijks een oppervlakte van 4 miljoen m² aan kasruiten en als je alle Britse tomatenplanten achter elkaar zou leggen, zou je acht keer de aarde rond gaan. Met dit soort feitjes willen de Britse tomatentelers in de British Tomato Week aandacht vragen voor hun product.

Vandaag is de British Tomato Week weer van start gegaan. Telers promoten de versheid en de smaak van de nationale vrucht. Scholen organiseren tomatendagen, waarbij leerlingen proeverijen en kooklessen houden. Naar journalisten worden samples gestuurd en bepaalde winkels houden proeverijen. Daarnaast komt er een nieuwe website voor de BTGA.

"Dat tomaten niet meer als vroeger smaken, is niet raar als je bedenkt dat vier van de vijf tomaten geïmporteerd worden", vindt de organisatie. "Er zijn geweldige telers te vinden in Europa, maar hun tomaten moeten getransporteerd worden en dat betekent simpelweg dat ze minder ver zijn. Je hebt geen idee hoe lang ze al onderweg zijn en of ze goed gekoeld zijn, terwijl dat juist van levensbelang is voor de smaak. Koelkasten zijn geen vrienden van de smaak van tomaten. Britse productie is zo vers dat ze niet gekoeld hoeven worden. Dat betekent dat je de echte smaak van vroeger behoudt", verklaart de organisatie.

Deze week helpen de telers consumenten om de Britse tomaat te herkennen. Dat gebeurt door de Britse tomaten te markeren met labels, dozen en stickers met de Britse vlag. "Dan weet je waar je de rest van het seizoen naar uit moet kijken. Versheid, smaak en steun van de lokale economie - zijn er nog meer redenen nodig om Brits te kopen?"

Tomaten zijn rood, maar ook groen
Telers uit het hele land gaan bovendien de kas uit om te vertellen over de teelt van tomaten. In de week staat namelijk ook watergebruik, de biologische gewasbescherming en de duurzame teelt centraal.

"Maar denk niet alleen deze week aan ons, maar maak elke week je Britse Tomaten Week", hoopt de organisatie. "Niet alleen omdat ze Brits zijn, maar ook omdat ze volgens jullie de beste zijn." 

For more information 
Tomato Growers' Association 
T: 01243 554859 
Twitter: @britishtomatoes
Publicatiedatum: