Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herdenking einde WOII in Moskou met militaire parade

Poolse appelen komen Rusland niet in

Dit weekend staat de jaarlijkse militaire parade in Moskou op het programma ter viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Politieke druk uit Moskou kan niet voorkomen dat het handelsakkoord tussen Oekraïne en de EU in januari 2016 in werking treedt. Eerder lukte het Moskou om het proces te vertragen. Veel nieuws over Poolse appelen. Exporteurs kopen de binnenlandse producten op volgens berichten voor export naar Rusland. Daardoor ontstaat een tekort op de binnenlandse markt. Daar tegenover staat dat Rusland in de eerste dagen van mei bijna 200 ton appelen uit Polen stopte aan de grens en dat in Zuid-Polen appelen en peen gratis werden uitgedeeld. Kirgizië treedt toe tot de EEU, het economische blok van voormalige Sovjetrepublieken.

Moskou viert einde WOII met militaire parade
Dit weekend vindt de jaarlijkse militaire parade door Moskou plaats. Met de parade wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook het militaire apparaat van Rusland groots getoond. Rond de 2000 voertuigen en 150 vliegtuigen doen mee. Sinds de oorlog met Georgië in 2008 heeft het land veel geïnvesteerd in het verouderde wapenarsenaal. Drones, digitale oorlogvoering en betere logistiek zijn daar de resultaten van. Ook het uniform en de basisuitrusting van een soldaat gingen op de schop en Rusland presenteert een nieuwe tank. Daarnaast nemen ook buitenlandse legereenheden deel aan de mars, onder andere uit Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Turkmenistan worden eenheden verwacht.

Handelsakkoord EU-Oekraïne in 2016 ondanks druk Rusland
Ondanks politieke druk uit Rusland en dreigementen uit Moskou om Oekraïne de toegang tot de Russische markt te ontzeggen als het handelsakkoord tussen Oekraïne en de EU van kracht wordt, blijft de vastgestelde datum waarop het verdrag in werking treed op 1 januari 2016 staan. "Het is niet aan de Russen om hierover te beslissen," zei Cecilia Malmstrom, Eurocommissaris voor handel. Door druk uit Rusland is de datum waarop het verdrag in werking treedt al een keer uitgesteld en Rusland zet in op minimaal nog een jaar vertraging. Daar lijken Brussel en Kiev geen zin in te hebben. Als Rusland echt overgaat tot een boycot van Oekraïense producten, kan dat de economie in Oekraïne 3 miljard euro per jaar kosten.

Grote vraag Poolse appelen voor export
De Poolse groothandelaren, die aan de binnenlandse markt leveren, worden genoodzaakt appelen te importeren. De exporteurs kopen de Poolse appelen op voor de export. Volgens berichten zouden die via omwegen op de Russische markt gebracht worden.
De voorraden van de Polen zouden bijna op zijn. De prijs voor de Poolse appel ligt rond de 55 cent per kilo.
Door deze omstandigheden importeren de Poolse groothandelaren appelen uit andere EU-landen tegen een prijs die 10 tot 20% onder de prijs voor Pools product ligt. De importappelen brengen tussen de 35 en 50 cent per kilo op. In de eerste helft van het seizoen 2014/15 was de vraag naar Poolse appelen laag.

Poolse appelen komen Rusland niet in
Op de grens tussen Wit-Rusland en Rusland heeft de douane een elftal partijen Poolse appelen gestopt. De 200 ton appelen waren bestemd voor Kazachstan. De onderscheppingen vonden plaats tussen 1 en 5 mei. Officieel is doorvoer naar Kazachstan mogelijk, maar in april werden Poolse appelen ook al gestopt. Volgens de prijslijst van Agroserver.ru kan het fruit tussen de 76.050 en 290.550 dollar opleveren, afhankelijk van de kwaliteit.

Voedselbank deelt peen en appelen uit
In de Poolse gemeente Rzezawa, Zuid-Polen is 19 ton appelen en 9 ton peen uitgedeeld na overleg met de voedselbank in Krakau. Het gaat om een overschot veroorzaakt door de Russische boycot. Het project valt onder het compensatieprogramma van de EU.

Kirgizië sluit zich aan bij EEU
De Euraziatische Economische Unie, het handelsblok van voormalige Sovjetrepublieken, heeft een nieuw lid: Kirgizië. Het land is al enkele jaren bezig om lid te worden. Sinds 2011 is de steun onder de bevolking echter gedaald van 74% naar 49%. Belangrijkste oorzaak voor de dalende steun voor toetreding tot de Unie is de verwachting dat de prijzen in het land zullen stijgen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.