Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Priva TopCrop Monitor gelanceerd voor Nederlandse markt

Na een pilot op 12 teeltbedrijven lanceert Priva in mei 2015 de Priva TopCrop Monitor voor de Nederlandse markt. De TopCrop Monitor is het eerste resultaat van het Priva TopCrop Innovatieprogramma. Het nieuwe sturingsinstrument stelt telers in staat om teeltacties af te stemmen op wat er in de plant gebeurt in plaats van in de gewasomgeving.

De Priva TopCrop Monitor brengt de gewasactiviteit in beeld aan de hand van een analyse van de plantverdamping. Een planttemperatuursensor in de vorm van een infraroodcamera meet de temperatuur van het gewas en zet deze vervolgens af tegen de temperatuur in de kas. Op deze manier ontstaat een betrouwbaar beeld van de gewasactiviteit.




Verbanden leggen
Met de Priva TopCrop Monitor is het mogelijk om verbanden te leggen tussen bepaalde acties en een stijging of daling van de gewasactiviteit. "Op basis van dit inzicht kunnen telers sturingen koppelen aan de metingen, zoals bijvoorbeeld wat meer luchten als de monitoring duidelijk maakt dat het gewas te inactief wordt," licht researcher Patrick Dankers van Priva toe. De Priva Top Crop Monitor bestaat uit drie componenten, te weten regelsoftware, een infraroodcamera en een Priva Meetbox, die reeds bij veel glastuinbouwbedrijven in gebruik is.

Succesvolle pilot
Een pilot bij 12 teeltbedrijven - in zowel de sierteelt als de voedingstuinbouw - wees eerder uit dat telers met Priva TopCrop Monitor een effectief sturingsinstrument ter beschikking krijgen om hun teeltdoelstellingen te realiseren. "Priva TopCrop Monitor maakt telers veel bewuster van wat ze doen. Door goed te monitoren leer je wat het effect is van specifieke teeltacties op de gewasactiviteit. Wij hebben nu veel minder discussie over onderbuikgevoel," vertelt Ruben van der Lugt van Dynaplant, één van de deelnemers aan de pilot. Mede dankzij Priva TopCrop Monitor slaagde Dynaplant erin om de kwaliteit van de geteelde clivia's te verbeteren en het bloeipercentage te verhogen van ongeveer 50% naar circa 85%. Patrick Dankers: "Dit resultaat heeft ons ook aangenaam verrast. Het laat zien dat gewasmonitoring nieuwe inzichten oplevert en kan bijdragen aan significante verbeteringen"




Eerste resultaat TopCrop Innovatieprogramma
Priva TopCrop Monitor is het eerste, veelbelovende resultaat van het TopCrop Innovatieprogramma dat Priva enkele jaren terug is gestart. In dit innovatieprogramma werkt Priva aan de ontwikkeling van oplossingen die uitgaan van de plant. Door de plant centraal te stellen wordt de procescomputer gebruiksvriendelijker, zodat de teler meer controle krijgt over zijn gewas en hiermee zijn teelt verder kan optimaliseren.
"Dat is vernieuwend omdat telers juist gewend zijn om de groei van het gewas te sturen door het omgevingsklimaat van de plant te analyseren en hier hun acties op te baseren," aldus Dankers.


Voor meer informatie:
Priva (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T +31 (0)174 522 600
F +31 (0)174 522 700
www.priva.nl

Publicatiedatum: