Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw Horticentar bindt Balkan aan Nederlandse tuinbouwsector

Macedonië was vroeger het tuinbouwgebied van Joegoslavië, maar de regio heeft veel doorgemaakt en de sector is inmiddels sterk verouderd. Het nieuwe trainingscentrum Horticentar kan daar verandering in brengen. Initiatiefnemers zijn Bernardo Greeve van KG Greenhouses en Aleksandar Stoikov van Balkan Greenhouse.
 




Een compleet bedrijf met een kantoor en opslagloods en kas van 800 m2, opgedeeld in drie afdelingen en uitgerust met diverse moderne technieken, gelegen nabij de Macedonische plaats Sveti Nikole. Dat is het nieuwe Horticentar, dat vorige week officieel geopend is. Het bedrijf met als onderdeel een training,- & opleidingcentrum heeft het doel als complete aanbieder van techniek en kennis te fungeren voor de regionale tuinbouw. Het totale prjoect is ontwikkeld door Aleksandar Stojkov van Balkan Greenhouse in samenwerking met KG Greenhouses. Onderhand hebben verscheidene Nederlandse bedrijven zich aan het project verbonden. "Vroeger was Macedonië het tuinbouwbouwgebied van Joegoslavië", vertelt mede-initiatiefnemer Bernardo Greeve van KG Greenhouses. Hij komt al jaren veel in de Balkan en kent Stojkov en de tuinbouwsector daar goed. "Er is hier veel gebeurd en de regio is lang geïsoleerd gebleven. In de tuinbouw is sprake van een grote kennisachterstand, maar er liggen ook kansen."

Landsgrenzen
Dat geldt niet alleen voor Macedonië, maar voor een groot deel van de Balkan. Het bereik van het nieuwe Horticentar overschrijdt dan ook de landsgrenzen. Ook vanuit Servië, Kosovo, Bulgarije en Albanië is er bezoek. Studenten uit de hele Balkan worden op het Horticentar uitgenodigd en geschoold. "Dan merk je dat er een wereld voor ze opengaat. Veel studenten hebben nog nooit een moderne kas gezien", vertelt Greeve. Maar ook onder telers uit de regio is er animo. Zij kunnen zich melden voor teeltondersteuning en advies "Er is veel vraag naar kennis, maar ook naar de toepasbaarheid van technieken in het land. Als ondernemers uit de regio Nederland bezoeken, heerst soms toch het idee dat technieken in Macedonië niet zo zullen werken. Nu kunnen we laten zien wat ook daar mogelijk is."
 

De kas is 6,5 meter hoog en is opgedeeld in drie afdelingen. In twee komen groenteplanten te staan, in de derden kweektafels (KG Systems) voor de opkweek van jonge planten. De kas is voorzien van teeltgoten, verwarmingsinstallaties met groeibuis. De warmte komt van een houtstookketel en op het dak liggen zonne-panelen.
 
Handelsbedrijf
Het centrum fungeert naast kenniscentrum ook als handelsbedrijf als totale toeleverancier voor de regio. In totaal zijn er negen Nederlandse bedrijven bij betrokken. De aangeboden producten variëren van teeltbenodigdheden tot complete tuinbouwprojecten, zowel high- als mid-tech. Ook is Horticentar een service-leverancier. "We hebben een team mensen en machines om kassen te bouwen en te onderhouden." Bovendien wordt in het centrum ook technisch, regionaal personeel opgeleid.
 

De kas is uiteraard gebouwd door KG Greenhouses. Volgens Greeve is het als kassenbouwer niet heel anders om voor je eigen project te bouwen. "Het Horticentar is een zelfstandig bedrijf. We zijn aandeelhouder, maar het is eigenlijk ook gewoon een klant die je bedient."

Samenwerkingen
Het leukste aan het nieuwe project? Dat is moeilijk te benoemen, merkt Greeve. Hij waardeert het land: de overzichtelijkheid en de beheersbaarheid, gecombineerd met de internationale mogelijkheden. Maar ook de ondersteuning die aan lokale telers gegeven kan worden: dat met kleine aanwijzingen de teelt op een bedrijf enorm verbeterd kan worden. En dan zijn er nog de samenwerkingen die hij ziet ontstaan. "Een paar weken geleden is een Macedonische groep in Nederland geweest. Via het Horticentar en hogeschool Vilentum in Dronten zijn er contacten gelegd en dat leidde tot een uitwisseling. Dan komt alles samen. Dat zijn mooie samenwerkingen."
 
 


De ontwikkeling van het Horticentar is opgezet door KG Greenhouses & Balkan Greenhouse. Er is inmiddels een samenwerking ontstaan met Royal Brinkman, van Iperen, Van der Knaap Substraten, Relab den Haan, Aardbei-Extra, Hortus Supplies, Hogeschool Vilentom en Syngenta en hiermee word er een compleet pakket aan kennis en technieken uit verschillende hoeken beschikbaar gesteld.


Voor meer informatie:
KG Greenhouses
Tel. 010 - 5212644
Fax. 010 - 5217893
www.kggreenhouses.nl