Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AquaReUse officieel geopend

Tholen - Het spui- en rioolwater van tien tuinbouwbedrijven uit de Overbuurtsepolder Bleiswijk gaat binnenkort terug de kas in als gietwater. Van 100 hectare glastuinbouw wordt de waterkringloop zo volledig gesloten. Gisteren werd het afvalwaterzuiveringssysteem AquaReUse officieel geopend.






Afvalwater
Het systeem is ontwikkeld door het Naaldwijkse bedrijf Aqua-Terra Nova en gebouwd door PB Techniek. Door het afvalwater terug de kas in te brengen als gietwater, wordt er niets geloosd en is de 0-emissienorm haalbaar. Gisteren werd het systeem officieel geopend, maar momenteel gaat het gietwater nog niet terug de kas in. Daarvoor moet het distributienet (drie km voor de 12 bedrijven) nog opgeleverd worden. Dat gebeurt deze maand. "Dan gaan we alles monitoren", vertelt Paul Brabander van PB Techniek. "Op basis daarvan kunnen we het project verder uitrollen."

Het AquaReUse-systeem is een innovatief systeem en voor de mannen van PB was de configuratie een interessant project. "Op zich is het los allemaal niet heel ingewikkeld, maar gezamenlijk is het een complex systeem", vertelt Brabander.




Gezamenlijk
Bijzonder aan de AquaReUse-installatie in Bleiswijk is dat het een gezamenlijk project is van een groep tuinders. Een voorbeeld van samenwerking, vindt Den Brabander. "Voor individuele telers is zo'n investering te fors. Dit op kleine schaal toepassen is niet haalbaar. Je moet dit gezamenlijk oppakken." Het project in Bleiswijk is een proef- en demonstratieproject, maar volgens Brabander is het systeem ook voor andere telerscollectieven interessant. "Het moet zich nu gaan bewijzen, maar het is een manier om die 0-emissie te halen."


Dopen van de installatie






Voor het AquaReUse-systeem is namelijk niet alleen nationale aandacht. Internationaal biedt het systeem kansen voor gebieden waar weinig water beschikbaar is. "In veel tuinbouwgebieden is waterschaarste een groot probleem. Water wordt uit de grond opgepompt en het waterpeil zakt hard. Dan is hergebruik een belangrijk onderwerp", vertelt Brabander. Ook in Nederland profiteren de telers financieel van het hergebruik. Voor 67 cent per kuub hebben ze voortaan water.

Voor meer informatie:
PB Techniek
Paul Brabander
paul@pb-techniek.nl
tel 06 – 5107 4882