Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robin Rustenburg, Arie Rustenburg & Zn:

"Beste partijen komen nu vrij op terughoudende peenmarkt"

Tholen - De hoge prijsvorming op de wortelmarkt heeft gezorgd voor wat terughoudendheid bij kopers. Dat vertelt Robin Rustenburg van Arie Rustenburg & Zn. Dit familiebedrijf heeft al ruim 70 jaar een grossierderij op de Amsterdamse groothandelsmarkt, waar zijn broer Michel de leiding heeft. Robin is verantwoordelijk voor de teelt en het verpakken van de peen. "De oplopende prijs heeft geresulteerd in een wat beverige markt. Er gaan momenteel geen duizenden tonnen wortelen over de waslijn. Normaal spoelen we in deze periode groter volumes."



Rustenburg verpakt de wortelen in plastic, net en jute en in sorteringen van 1,5 en 10 kilo tot big bags. "De prijs van de goede partijen ligt rond de 40 cent. Oost-Europa trekt momenteel de kar en betaalt een goede prijs. De goede partijen hebben lange tijd 'op slot' gezeten, omdat men dacht dat de prijs nog verder naar boven zou gaan. Nu komen de kwalitatief beste partijen vrij", vertelt Robin. "Er is voldoende peen beschikbaar, verhoudingsgewijs zo'n beetje wat er in een gemiddeld jaar aan voorraad staat."

Arie Rustenburg & Zn verwerkt een behoorlijk aantal hectare van teelt uit heel Nederland, waarvan de helft eigen teelt De teelt vindt plaats in heel Nederland, waaronder op de nabijgelegen groeizame Opperdoezer grond, bekend van onder meer de Opperdoezer Ronde. Van de muizenschade, waar veel telers last van hadden, heeft Rustenburg weinig last gehad. "We zitten het meest noordelijk van allemaal en zo ongeveer alle percelen, die zuidelijker lagen hebben er last van gehad. Heel opmerkelijk, misschien lagen daar meer snoepjes op het land", grapt Robin.



Ook vermarkt het bedrijf voor een gedeelte biologische peen. Die markt is volgens Robin na de slechte marktsituatie vorig jaar stabiel geworden en redelijk opgeruimd. "Ook is er weinig importpeen beschikbaar. Israƫl heeft een tandje minder, Spanje een stuk minder en wat er uit Frankrijk komt, moet zich nog uitwijzen." Hij weigert een voorspelling over de markt te doen: "Als ik dat kon, was ik multinational."

Voor meer informatie:
Robin Rustenburg
Arie Rustenburg & Zn
Galgeweg 7
1674 NA Opperdoes
Tel. 0227-547879
Fax 0227-547890
Mob. 06-22972684
robin@arierustenburgenzn.nl
www.arierustenburgenzn.nl