Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Volkering:

"Investeren in groei tweede helft seizoen"

Eric Volkering - bedrijfsleider bij Jack Groenewegen aan de Scheeweg in De Lier - is enthousiast over de teelt die hij tot nu toe ziet. "Zo'n fijn vertakt wortelstelsel door de hele mat heb ik nog nooit gezien. Gewoon bizar. In maart lopen we hier de laatste jaren snel in de crazy roots. Die heb ik nu nog niet gezien. Ook de voortekenen niet."

Aan de Scheeweg staat Brioso in een belichte en onbelichte afdeling. De belichte tomaten staan op een 10 cm hoge OptimaXX mat. Hier liggen een aantal rijen met 10 cm hoge Exact Air als vergelijking naast. In de onbelichte afdeling is voor de 7,5 cm hoge Exact Air gekozen.



Meer greep dan ooit op EC in de mat
Een aantal zaken worden bij Groenewegen dit jaar anders aangepakt. Behalve de keus voor Exact Air, wordt er droger geteeld en behoren grote druppelbeurten in de ochtend tot het verleden. Nu wordt 'gestapeld' met beurten van 250 cc in plaats van 450 cc, wat op veel bedrijven gebeurt. Desondanks houdt hij de EC in de mat perfect in de hand. Deze werkwijze is gebaseerd op een gietfactor van 25, die Cultilene berekent voor elke situatie afzonderlijk. Volkering: "We beginnen om 9.00 uur en stoppen om 15.00 uur. De avondbeurt is er in principe uitgehaald. Ik heb door deze aanpak meer greep op het watermanagement gekregen."

Vitaler gewas
Tijdens het bezoek op 26 maart bekijken we de beworteling in de steenwolmat. Een plaatje. "Nu de resultaten nog vertalen naar een hogere productie. In de belichte afdeling ligt Exact Air trouwens voor op de standaard mat: ruim 5 ons op een productieniveau van 15 kg. Het gewas op deze mat oogt meer vitaal. En dat zonder apart te kunnen sturen op de condities in deze mat", aldus Eric Volkering. "Wij hebben nu een 10 cm hoge variant neergelegd voor een goed vergelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat een 7,5 cm hoge Exact Air prima voldoet.

Volkering: "Het gewas ontwikkelt zich hier makkelijk generatief. In de zomerperiode branden we makkelijk af. De balans zit er nu zeer goed in. Ik kan niet wachten om die periode met dit gewas in te gaan en ben vol vertrouwen dat het dit jaar anders gaat."


Gratis substraatcaltulator
Zelf ook aan de slag met je substraat? De substraatcalculator is gratis beschikbaar via www.cultilene.nl. Telers en andere geïnteresseerden kunnen een login aanvragen door hun naam, mailadres, wachtwoord, land van herkomst en functie in te geven.

Een teler wordt gevraagd de basisgegevens van zijn bedrijf invoeren: lengte en breedte van de kappen, aantal rijen per kap, beplant oppervlak per kap, et cetera. Daarnaast kan een ondernemer onder meer de gewenste hoogte en breedte van een steenwol mat ingeven plus de afstand tussen de matten en de gewenste plantdichtheid. Op basis hiervan berekent de calculator het juiste substraatontwerp wat betreft matvolume, matafmetingen, de afstand tussen de matten, de positie van de plantgaten, et cetera.


Voor meer informatie:
Cultilene
Remy Maat
Product and Application Manager
 tel. 06-83648588
tel.06-50631903
www.cultilene.nl

Publicatiedatum: