Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leerzame discussies op AQS Kennisdag G&F 2015

Afgelopen week vond in Zaltbommel opnieuw de jaarlijkse AQS Kennisdag G&F plaats. Evenals verleden jaar kwamen ook nu de deelnemers weer uit verschillende delen van het land. Hierdoor ontstaat er meer diepgang in de discussie, omdat problemen of gebreken bij de producten in de ene streek vaak net weer iets anders zijn dan in de andere. Dit zorgde voor leerzame discussies en nuttige uitwisseling van kennis.

Brigiet van den Boogaard, directeur AQS, opende de dag. Hierna volgde een presentatie door Fred Jacobs (KCB) die iedereen op de hoogte bracht van de veranderingen in de UNECE- handelsnormen en de aanpassingen van de OECD interpretatiebrochures voor groenten en fruit.



Vier productgroepen

In de veilinghal van Veiling Zaltbommel waren diverse soorten groenten en fruit met gebreken uitgestald. De producten waren over 4 groepen verdeeld: glasgroenten, vollegrondsgroenten, hardfruit en exotisch fruit en citrus.

Enige discussie werd gevoerd over hoeveel roodverkleuring op het witlof is toegestaan binnen de klasse I van de UNECE -norm en de algemene handelsnorm van de EU. Het inkorten van prei werd eveneens grondig onder de loep genomen. Hoeveel blad mag er verwijderd worden volgens de minimumeis voor de klasse I van UNECE? De nieuwe oogst asperges werd eveneens kritisch bekeken, waarbij aandacht werd besteed aan onder andere versheidscheurtjes en vorm en schade aan de koppen veroorzaakt door het plastic folie.

Kopscheurtjes bij pruimen werden door veel deelnemers erg streng beoordeeld, maar docent Frans Isbouts wist de deelnemers ervan te overtuigen dat enkele hele kleine verkurkte scheurtjes toch zijn toegestaan. Ruim aandacht werd ook besteed aan de diverse soorten citrus en de gebreken die op dit moment actueel zijn.

Productexpert Mat Kersten had een palet van gebreken aan appelen en peren tevoorschijn getoverd. Hoewel hij de gebreken op de producten erg scherp had weggelegd, waren de deelnemers goed op de hoogte wat nog net wel en wat net niet kon worden meegenomen. Dit gold zeker ook voor het altijd weer lastige product aardbei.

De glasgroenten werden behandeld door Frits van der Meulen. Op vakkundige wijze werden zowel Nederlandse als ook buitenlandse producten bij de deelnemers onder de aandacht gebracht. Mede gebaseerd op de evaluatie kan gesteld worden dat de deelnemers aan de AQS Kennisdag G&F kunnen terugzien op een geslaagde dag!

Voor meer informatie www.aqs.nl
Publicatiedatum: